maandag 29 april 2013

Oranje Royals onder de dieren


De Koninginnepage is een grote, maar in Nederland vrij schaars voorkomende vlinder.
Deze vliegende schoonheid profiteert van de steeds warmer wordende zomers en breidt zich de laatste jaren in noordwaartse richting uit.
De vlinder heeft een bijzondere bonte tekening met oranje staartstippen.

Volgens de vlinderverkiezing uitgeschreven door het radioprogramma 'Vroege Vogels' en de Vlinderstichting heeft de Koninginnepage met zijn oranje stippen een nummer één notering gekregen als de mooiste vlinder.


"Het is een afscheidscadeautje voor Koningin Beatrix en tevens een welkom voor Koningin Maxima,"aldus de organisatoren van de verkiezing. ( bron: Trouw, maandag 29 april 2013 ).

Het voorstadium van deze 'koninklijke' vlinder mag er als exotisch bontgekleurde rups overigens ook wel zijn.
Misschien moeten we deze oranje gespikkelde rups vandaag, één dag voor de officiële kroningsceremonie, reserveren voor Maxima.

Hiermee wordt dan haar huidige situatie wellicht toepasselijk weergegeven en ondertussen wordt haar de tijd gegund om zich in alle rust te kunnen ontpoppen als een echte koninklijke Koninginnepage.


Op zoek naar een geschikt oranje dier, waarmee Willem-Alexander, gelieerd zou kunnen worden, blijkt er, na enig speurwerk, nog nog heel wat oranje in de dierenwereld voor te komen.
Garnalen zijn oranje en ook de kreeft is behoorlijk oranje-achtig. De garnaal oogst als culinaire amuse veel succes en de kreeft weet zich voor veeleisende fijnproevers, als piéce de resistance, verzekerd van een prominente plaats aan de dis, maar verder ontbreekt het bij deze schaaldieren aan koninklijke alure. De leeuw, ja die scoort weer wel op dit gebied, maar die is dan helaas weer niet echt oranje.

Verder bestaan er echt oranje apen!
Op 23 november 2012 is er in Burgers Zoo, na 30 jaar voor het eerst, weer een knaloranje brilhangoer geboren. Deze zeldzame apensoort is bij de geboorte oranje en zij krijgen  later hun gebruikelijke donkergrijze kleur.
Op Costa Rica komen oranje brulapen voor!!!
Dat is natuurlijk geen icoon voor de royals.
Misschien dan de Orang-Oetang van Borneo?!
Die is oranje in naam en oranje in zijn majesteitelijke verschijning. Weliswaar geen hermelijnen mantel, maar een prachtige, robuust oranje kleurige vorstelijke vacht met koninklijke uitstraling. Misschien kunnen vooral republikeinen zich vinden in dit voorstel.

Toch blijkt het lastiger te zijn, dan ik dacht om een passende oranje royal onder de dieren te vinden.

Voor de kroonprins ben ik uiteindelijk maar in de sprookjeswereld gedoken.
De Kikkerkoning is een sprookje dat werd verzameld door de gebroeders Grimm in Kinder- und Hausmärchen. De eigenlijke naam is De Kikkerkoning of de IJzeren Hendrik. De gebroeders vonden dit zo'n belangrijk sprookje dat ze het op nummer 1 zetten in hun verzameling.

Het verhaal gaat als volgt:
Een prinsesje gaat als het warm is vaak spelen bij de koele bron onder de oude lindeboom in het donkere bos bij het kasteel. Ze heeft een gouden bal die ze bij het spelen omhoog gooit en weer opvangt. Op een dag valt de gouden bal in de diepe bron. Een koele kikker hoort haar huilen om het verlies van de bal en is bereid hem eruit te halen. Hij wil geen goud of sieraden als beloning, maar de vriendschap van de prinses.

Als ze belooft de kikker naast haar aan tafel en in bed te laten, pakt hij de bal. De prinses rent echter met haar bal naar huis zonder de kikker mee te nemen. De volgende dag klopt de kikker aan bij het kasteel.
Eerst wil ze de kikker niet binnenlaten, maar haar vader vindt dat ze de belofte moet inlossen. Ze eet met tegenzin samen met de kikker van haar gouden bordje en haar vader dwingt haar de kikker mee te nemen naar haar slaapkamer. De kikker verandert na een kus ( in de oorspronkelijke versie als ze hem tegen de muur smijt! ) ten slotte in een prins op wie ze verliefd wordt. Een heks had hem veranderd in een kikker en alleen de prinses kon hem bevrijden uit de bron. De volgende dag arriveert een koets, getrokken door acht witte paarden met witte struisveren op hun hoofd. De prins neemt zijn prinses mee naar zijn rijk.Tijdens de rit horen ze harde knallen.

De koetsier is trouwe Hendrik, de knecht van de prins van voor zijn betovering. Hij heeft jarenlang drie ijzeren banden over zijn hart gedragen, om te voorkomen dat het van verdriet zou breken. Uit vreugde voor het verbreken van de betovering en het zien van de gelukkige prins springen deze banden kapot.

A fin, eind goed, al goed....zoals het in een goed sprookje betaamt.
Morgen veel plezier met het vieren van de Kroningsdag.

P.s. er bestaat wel een oranje kikker, maar dat is een gifkikker!


1 opmerking: