vrijdag 6 september 2013

Kruger varia

Never a dull moment in het Krugerpark.
Het is er inderdaad nooit saai, nu eens springt er een vluchtende impala op de bijrijder stoel naast je in de auto, dan weer halen de groene meerkatten je ijskast leeg.
En nu dit.
Botst er olifant tegen je auto aan.
Dat wil zeggen, er stormt een volwassen olifantenkoe met wijd wapperende oren en opgeheven slurf, luid trompetterend in volle vaart op je pas gepoetste 4-wheel drive af....


Van Tjeerd de Wit uit Pretoria kreeg ik het volgende filmpje opgestuurd.
Het is gecopieerd uit AfricaGeo Editorial van 2 september 2013, oorspronkelijke bron The Guardian.





Nu heb ik met Marjo ook wel eens een close encounter of the dangerous kind van nabij meegemaakt, maar bij dit filmpje houdt ma olifant het niet bij een dreiging, waarbij zij op respectabele afstand blijft; hier gaat zij voor een volle goed gerichte stormram...

Ene Johann Lombard, die 23 jaar ervaring heeft als een professionele safari gids, filmde het incident, waarbij noch de olifant, of iemand in de auto gewond raakte.
Het incident op zich is bijzonder, is het commentaar van Lombard, en ongewoon. Het is zeer ongebruikelijk dat olifanten voertuigen aanvallen.

Er moet zich wel 'iets' hebben afgespeeld tussen de wapperende oren van de olifanten. Het filmpje laat zien, dat, vóórdat de attack feitelijk plaats vond, ook al twee andere dieren duidelijke signalen hadden afgegeven.
Olifanten zijn over het algemeen 'redelijke' dieren met een fabelachtig geheugen voor gebeurtenissen uit het verleden. Wellicht werd er iets in hun herrinnering getriggerd of stonden hun jongen aan een kennelijk gevaar bloot....??
Wie zal het zeggen?

Afrikaans olifanten leven in het wild en het is geen Afrikaanse traditie om olifanten te domesticeren, anders dan in Azië, waar al eeuwen lang olifanten getemd en getraind worden.
Honderden olifanten blijven, onder begeleiding van de mahout ( olifantentrainer ), keurig in de pas wandelen tijdens de Kandy Esala Perahera, waarbij in een welhaast uitzinnige menigte, duizenden mensen rond de dieren dansen en muziek maken.
De band tussen mens en dier, die met veel liefde en geduld onstaat bij de jarenlange training, draagt ongetwijfeld bij aan de betrouwbaarheid van de dieren. Mahout en olifant hebben elkaar leren 'verstaan' in respect en vertrouwen.

Afrikaanse olifanten hebben geen ( aangeleerde ) band met mensen, hooguit een instinctief afstandelijk respect. En mensen in Afrika hebben een aangeboren respect/vrees voor de imposante dieren. Over het algemeen wordt 'wildlife' beschouwd als gevaarlijk en schadelijk......
Natuurparken, wildreservaten en toeristenindustrie dragen bij aan de bescherming van deze 'gevaarlijke' dieren.

'De fout, die door niet experts wordt gemaakt, is het feit, dat zij dieren van uit hun eigen positie en beleving bekijken,' hoor ik Marjo zeggen.
Natuurlijk, een mens kan niet anders dan een ( eenzijdig ) menselijk standpunt in nemen. Daar is op zich niets mis mee zolang men realiseert dat dit één van vele mogelijke standpunten is. Het is niet het enige en vooral niet het enig juiste standpunt. Sterker nog, een al te menselijk perspectief, is vaak het minst juiste perspectief.
Bij het relativeren van eigen zienswijzen krijgt men zicht op de 'dierlijkheid' van dieren en hun eigen 'dierlijke vrijheden'.

Het blijkt een al te eenvoudige voorstelling van zaken en is vaak een typisch, autoritair aanmatigende, menselijke gedachte om een aanstormende olifant op afstand te willen houden met een menselijke stem - zoals in het filmpje de safarigids theatraal probeert - alsof een dergelijk magisch bezwerend menselijk ritueel indruk maakt en volstaat om wildlife tot de orde te roepen!
Men zou zich dienen te realiseren dat de mens te 'gast' is in een niet gecultiveerde habitat!
Je invoegen en een talent voor bescheidenheid werkt dan beter dan de dominantie opeisen!

2 opmerkingen:

  1. Voor alle duidelijkheid:
    Het bericht met dit filmpje is niet geplaatst om mensen af te schrikken om het Krugerpark te bezoeken, daar is het veel te fascinerend en indrukwekkend voor.
    Ik meen alleen, dat je moet kunnen laten imponeren door de natuur in al haar facetten en je niet te veel moet laten verleiden door de gedachte dat de mens de natuur moet kunen overheersen.
    HH

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelezen! Ik leer steeds meer bij. "Dieren vanuit je eigen positie bekijken ... " (ik citeer). Dat doet me denken aan al die overdreven menselijke liefde voor honden en katten. Men verwacht dat de beesten zich aanpassen aan menselijk gedrag en dat ze ook "vermenselijken".

    BeantwoordenVerwijderen