De Siwa oase ligt midden in de Sàhara, Arabisch voor woestijn. Dit 'niemandsland' van ruim 2.000 km vormt een natuurlijk grens tussen Libië en Egypte. Er lopen (of liever gezegd 'liepen') van oudsher vanuit Sudan tot aan noordelijk gelegen steden aan de kust van Middellandse Zee enkele oude woestijnroutes, ingesleten door karavanen die goederen te voet of met lastdieren als kamelen, die zelf ook handelswaar waren.
![]() |
de rechte lijn van noord naar zuid is de formele 'op de tekentafel voorstelde' grens |
'Hello', 'How are you', 'Where you from?' en 'What's your name?' is de woordenschat van ieder kind hier, net als 'Welcome' en 'Money'. Soms rennen, vooral kleine meisjes, gillend naar huis als ze een vreemde zien. In een groepje durven jongens meer, ze steken een hand uit voor een high five. Die jochies lopen dan eindje met je op. Ook volwassenen knikken in het voorbijgaan vriendelijk en roepen Marhaba, 'welkom!' Regelmatig wordt tijdens een wandeling spontaan een lift aangeboden, meest om er een gesprekje bij aan te knopen en Engels te kunnen spreken. Om niet al te zeer de toerist uit te hangen, reageer ik, voor zover mogelijk, in het Egyptisch dat nog overgebleven is van de tijd dat ik in Qena werkte. Dat wordt hoogst vermakelijk gevonden en breekt het ijs onmiddellijk. Een al te enthousiaste woorden-waterval is dan soms niet meer te volgen 😳.
De eerste paar dagen is het, bij het wandelen in de omgeving, een uitdaging om de weg trug te vinden naar het Grand Siwa resort. Tot mij grote verrassing blijkt ook deze digitaal op de wereldmap te staan. Met dank aan Google-maps kom ik bij het invallen van de avond in het resort aan. Na zonsondergang koelt het snel af in de woestijn. Waar straten geen naam hebben en huizen geen nummer, is het lastig zich te oriënteren. Voor de altijd weer fraaie zonsondergang, heb ik deze keer geen oog.
De Siwa-gemeenschap is, mede vanwege haar geïsoleerde ligging, in sterke mate op elkaar aangewezen. Haar economische voorspoed hebben de oase-bewoners vooral te danken aan de export van dadels, olijfolie en zout, dat in gemeenschappelijke samenwerking gewonnen wordt. Voor de oase bewoners een reden te meer om te hechten aan een onderling vreedzaam bestaan. Siwa heeft haar eigen bestuur voor burgeraangelegenheden, waarbij broederschap en gastvrijheid voor vreemden, in belangrijke mate bijdragen aan het gewenste soepele sociale verkeer. De Egyptische politie die, voor de vorm, gestationeerd is, heeft hierbij nauwelijks een taak. In september, aan het eind van een lange hete zomer, worden de dadels geoogst. Te hoog opgelopen en verhitte gemoederen, waar de brandende zon ongetwijfeld ook een rol van betekenis bij speelt, dienen dan onderling gesust te worden.
Het gezelschap dat steeds enkele dagen of langer in Grand Siwa Resort verblijft, is divers. Aan het eind van de dag wanneer de zon ondergaat, koelt het snel af. Dan wordt op de vuurplaats midden in het resort een groot blok geurig olijfhout aangestoken. Onder een flonkerende sterrenhemel warmen we ons op rond het oplaaiende vuur en drinken we kleine glaasjes sterke, mierzoete thee. Een Oekraïner die met zijn Chinese vriendin in Los Angeles woont, haar moeder uit China, die alleen Chinees spreekt, babbelt er lustig op los terwijl niemand, behalve haar dochter, haar verstaat, een jonge vrouw uit Zwitserland, een Egyptische familie uit Caïro en een Hollander, iedereen deelt vermakelijke ervaringen, (sterke) verhalen, vertelt grappige anekdotes of ventileert zijn milde mening, terwijl de nachtwacht van het resort kleine glaasjes zoete thee schenkt, het vuur oppookt en het de hele nacht brandend houdt, wat tevens een praktisch middel is om woestijnhonden op afstand te houden. Zo zaten we ook bij elkaar tijdens oudjaarsnacht, een heldere sterrennacht, waarbij enkele doffe knallen vanuit het dal beneden ons de jaarwisseling inluidden, een uur later dan Nederlandse tijd.
je verhaal geeft je het gevoel of je er zelf bij zit. Groet marjo.
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie ervaring is dat.
BeantwoordenVerwijderengrt.Wiet
Het is wel een heel bijzondere ervaring, Henny, het lijkt alsof je de wereld uitloopt, waarin momenteel zoveel gebeurt met b.v. ene Trump in de VS die Canada, Groenland en nog zowat landen zegt te hebben ingelijfd, terwijl in California felle branden woeden en de Palestijnse jeugd in Gaza van honger omkomt.
BeantwoordenVerwijderen