donderdag 11 juli 2013

Impala leaps to safety....into a car


Onlangs kreeg ik van Tjeerd de Wit een mailtje uit Pretoria. Een bericht uit de lokale krant met het ongelofelijke nieuws over een impala, die wel heel spectaculair aan een wisse dood ontsnapt.

Tjeerd en Diny de Wit is een Nederlands echtpaar - uit Groningen - dat jaren geleden naar Zuid Afrika geëmigreerd is en nu in Pretoria woont. Zij zijn fervente Krugerpark bezoekers. Bij toeval ontmoetten Marjo en ik hen verleden jaar oktober 2012 bij Punda Maria in het Krugerpark en sindsdien onderhouden we digitaal het contact.


EEN ANTILOOP, OP DE VLUCHT, ONTSNAPT AAN TWEE HONGERIGE CHEETAH'S.................... EN JAAGT BEZOEKERS VAN HET KRUGERPARK DE STUIPEN OP HET LIJF.

De impala in kwestie rent door het lage savannegras voor zijn leven met twee jachtluipaarden achter zijn staart aan. Het dier maakt een sprong naar een veilig heenkomen..........door een open raam van een Toyota Prado en komt, tot schrik van de inzittenden, op de stoel van de bijrijder terecht!
Een Nederlandse vertaling van het krantenartikel.

Samantha Pittendrigh en drie vrienden van de Universiteit van Pretoria maakten deze week een dagtrip naar het Krugerpark Nationaal Park toen zij stopten bij een paar stilstaande auto's vanwaaruit de inzittende keken naar een groep impala's op de weg naar Nkuhlu picnic site, ongeveer 20 kilometer buiten het Skukuza restcamp.
Pittendrigh vertelde, dat een chauffeur van een auto, die eerder voorbij kwam, hen een tip had gegeven om uit te kijken naar jachtluipaarden, die in de buurt gesignaleerd waren. Maar het enige, dat zij zagen waren mensen, die naar een groep antilopen keken, terwijl er een paar roofvogels boven rond cirkelden.

"Even later", zei Pittendrigh, "werd de hele kudde gek, toen 2 cheetah's uit de bush op hen toe kwamen rennen."
"De cheetah's jaagden de impala's op de weg over en zij verdwenen de bush in, maar ze kwamen weer terug," zei Pittendrigh.
De cheetah's hadden hun zinnen op één impala gezet en het was nog maar een kwestie van enkele seconden of ze hadden hun prooi geslagen, toen de impala het open raam van de SUV voor hen insprong.
"We hoorden een luide klap en de mensen in de auto begonnen te schreeuwen: 'OPEN DE DEUR! DOE DE DEUR OPEN!'" zei Pittendrigh. "Ondertussen sprong een van de cheetah's links opzij en weg van de auto, terwijl de andere onder de wagen door schoot en zo een botsing met de wagen vermeed."
Pittendrigh zei, dat een man tijdens het incident uit het voorste raam van de Prado leunde om de achtervolging te filmen. Maar toen de impala zich bij de inzittenden voegden, openden zij snel de deur om het dier naar buiten te laten.

"Ik ben wel eens vaker in het Kruger geweest, maar zoiets heb ik nog nooit gezien," zei Pittendrigh, er aan toevoegend dat twee van haar vrienden voor het eerst het park bezochten.
"Daarna waren we bang, dat een cheetah in onze auto zou springen - je zou de taal moeten horen, die wij eruit sloegen," zei ze en deelde mee, dat de vier snel hun raampjes omhoog hadden gedraaid.
De andere drie, Caimen Thole, Michelle de Jager en Thanith Human waren eveneens studenten van de Universiteit van Pretoria.

Thole zei, dat het een 'happy end' was, omdat de impala de gebeurtenis overleefd had. Ze zei, dat toen het dier de wagen uitgelaten was, het er gelukkig aan de andere kant van de weg van door ging, dan waar de cheetah's gretig stonden te wachten. Even later vertrokken zij ook.


Je gelooft het niet, wanneer je het niet meegemaakt heb of je moet natuurlijk hier de spectaculaire foto's ervan gezien hebben, met dank aan Tjeerd.


Met de dood voor ogen springt de snel-denkende impala deze week door het open raam van een Toyota Prado om aan twee cheetah's in het Kruger Nationale Park te ontsnappen.
De beelden van het drama zijn van een opname met een cellphone video.

2 opmerkingen:

 1. En hier kun je een videoclip zien van het voorval....
  Tjeerd de Wit
  http://blog.africageographic.com/africa-geographic-blog/videos/video-impala-leaps-into-car/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De videoclip van dit verhaal is opgenomen in de blogaflevering 'Impala leaps into a car, part II' van 23 juli 2013.
  Dit is de blogaflevering na de volgende blog.
  Met dank aan Tjeerd de Wit uit Pretoria.

  HH

  BeantwoordenVerwijderen