donderdag 20 maart 2014

Wereldreizen met Wereldcontact

De eerste reis die Marjo met Wereldcontact maakte naar Zuid-Amerika is al weer bijna een jaar geleden.

In het voorjaar van 2013 begeleidde Marjo de reis naar Ecuador en de Galápagoseilanden. De thuisblijvers konden deze reis virtueel op de blog volgen. Dat hebben onverwacht veel mensen gedaan. Het verhaal over de lokaal veel voorkomende: lama's, alpaca's, guanaco's en vicoenja's is met momenteel in totaal bijna 1.000 bezoekers de meest bekeken blogaflevering op de Ongebaande Paden site.
Het was duidelijk een een reis die veel mensen tot de verbeelding sprak.


.............klik voor aanvullende achtergrondinformatie op de roodgekleurde tekstregels...........

Voor dit jaar staan er meer boeiende natuurreizen op het programma van WereldContact Reizen BV, waarbij Marjo gevraagd is om enkele van deze reizen te begeleiden.

Zo staat er voor 8 juni van dit jaar een reis naar Oeganda gepland. De intrigerende naam voor deze reis is 'Gorillageluk' en slaat op het feit dat deelnemers wel eens oog in oog kunnen komen te staan met berggorilla's.
De mensapen komen voor in de praktisch ondoordringbare tropische wouden van Centraal Afrika, waar de Witte Nijl ontspringt. Het klinkt als een ongeschonden oord voor de berggorilla’s van Oeganda, maar ze worden bedreigd.

Oeganda is door de Nijl en het uitgestrekte Victoriameer één van de waterrijkste landen van Afrika. Het land ligt in de tropen, maar door de ligging boven de 1000 meter is het er niet zo warm met temperaturen van 16ºC tot 26ºC.
Deze habitat is uitermate geschikt als leefgebied voor de Afrikaanse mensapen, die helaas ernstig worden bedreigd door verlies van leefgebied, jacht en ziektes. Als ze niet effectief worden beschermd, zouden de apen nog in de 21e eeuw kunnen uitsterven. Gelukkig groeit wereldwijd het besef dat dit een onherstelbaar verlies zou zijn en zetten natuurbeschermingsorganisaties en wetenschappers zich in voor het behoud van de mensapen. Het lijkt erop dat dit zijn vruchten begint af te werpen: de aantallen herstellen zich langzaam weer. Het Bwindi Impenetrable National Park is het leefgebied van ongeveer 300 zeldzame berggorilla’s.

In Kibale National Park en in Budongo leven grote groepen chimpansees. Deze mensapen zijn verre verwanten van de mens; ze zijn zelfs voor 98% genetisch verwant aan de mens. Jane Goodall, over de hele wereld bekend
door haar boeken zoals ‘My Friends the Wild Chimpansees’ en de vele documentaires die over haar werk zijn
gemaakt, wijdt haar hele leven aan de studie van de chimpansees.
Bekijk de blogaflevering over: De ontmoeting van Marjo met Jane Goodall in dierenpark Amersfoort in 2012.
Tijdens deze reis gaat Marjo op zoek naar de bijzondere gorilla’s en chimpansees. Tijdens een wandeling in Budongo of Kibale is er grote kans een groepje van deze vrolijke lawaaimakers te zien, of op z’n minst te horen. Ook spannend!

De volgende reis die Marjo begeleidt is voor hem eerder thuiskomen dan op reis gaan.
Op 26 september staat een 15 daagse reis door Natuurnatie Zuid-Afrika op het programma van Wereldcontact.

De natuur van Zuid-Afrika is niet met één woord te omschrijven. Of het nou het Krugerpark is met zijn gevarieerde wildleven, de spectaculaire Drakensbergen, die in 2000 als gemengd natuurerfgoed en cultuurerfgoed zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO of het vogelrijke natuurgebied rondom Lake St. Lucia, waar een boottocht gemaakt wordt. Allemaal plaatsen die zoveel indrukken achterlaten dat je er niet gemakkelijk los van komt.

Dag vijf, zes en zeven worden besteed aan een bezoek aan het Krugerpark en omgeving waaronder Hazyview, een gebied dat Marjo al meer dan 20 jaar minstens een maand lang per jaar bezoekt, sinds zijn pensioen zelfs meerdere keren per jaar. Hij kent het gebied als zijn broekzak. Binnen het Krugerpark zelf is er geen plekje dat hij niet kent of waar hij geen herinnering aan heeft.

Het moge - wellicht ten overvloede - duidelijk zijn dat Marjo op de foto hiernaast niet met een 'trofee' staat afgebeeld, maar met een imposante schedel van een buffel, die ter plekke op een picknickplaats in het Krugerpark een natuurlijke dood gestorven is. ( foto: Femke Roos )

Op weg naar Hazyview wordt er een bezoek gebracht aan een wereldwijd gerespecteerd opvangcentrum voor bedreigde diersoorten in Hoedspruit. Hier krijgt de bezoeker een 'kijkje achter de schermen' en krijgt men enig idee wat voor een inspanningen hier dagelijks geleverd moeten worden om het leven te redden van verweesde, zieke en aangeschoten dieren ...

Tenslotte ligt er nog een 13-daagse Wonderful Israël reis op de plank.
Van 13 november tot 25 november organiseert Wereldcontact een groepsreis naar het kleinste en tegelijk meest besproken land van het Midden Oosten.
Israël is niet alleen de bakermat van de 3 grote wereldgodsdiensten Jodendom, Christendom en Islam, de religies-van-het-Boek, maar het land kent ook een buitengewoon grote variëteit aan wilde planten- en diersoorten. Israël is een smal, langgerekt land en kent van west naar oost drie landschappen: de kustvlakte, het westelijk bergland en de slenk van el Ghor. Het zuidelijke gedeelte van Israël wordt gevormd door de Negev-woestijn, die de helft van het land beslaat. Aan deze geografie dank het land haar verrassend grote verscheidenheid aan klimaten en biotopen.

Het volledige programma van natuurreizen, die Marjo Hoedemaker begeleid is te vinden op WereldContact-reizen.

Ik hoop - afhankelijk van de on-line verbindingsmogelijkheden - ter zijner tijd Marjo weer te kunnen volgen en van deze reizen verslag te kunnen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten