maandag 5 mei 2014

Wounded lioness

Al eerder schreef ik over de moed, die een leeuwin aan de dag kan leggen. Het is voor een volwassen leeuwin de normaalste zaak van de wereld om zich voor om het voortbestaan van de groep zich - niets ontziend - in de strijd te werpen. Om het leven van hun welpen veilig te stellen zullen leeuwenmoeders zonder enig voorbehoud regelmatig hun eigen hachje in de waagschaal plaatsen.
Leeuwen brullen vooral imponerend om rivaliserende mannetjes op afstand te houden, maar de leeuwinnen gaan echt op jacht.
Zie daarvoor bijvoorbeeld een vorige blogaflevering.

Deze keer had een groep leeuwinnen het voorzien op een buffel. Een buffel is een niet geringe, maar ook erg gevaarlijke prooi. Leeuwin Siena van een bekende leeuwenfamilie uit de Masai Mara raakte door een buffelhoorn ernstig gewond aan haar rechter flank. Siena had drie kleine welpen. Het leven van vier leeuwen stond nu op het spel. De wond was diep en de huid was gedeeltelijk gevild, maar er was gelukkig geen maagperforatie ontstaan bij de buffelaanval en alle botten zaten nog op hun plaats.


Siena lag onder de schaduw van de bomen haar wonden te likken, toen een chauffeur van Governers Camp haar vond in het gezelschap van de andere leeuwinnen van de groep.
Snel werd dierenarts Dr Njoroge van de Kenya Wildlife service ingevlogen. Hij landde tegen lunchtijd op de Musiara airstrip. Siena lag nog in de schaduw te rusten. De behandeling werd gestart met een injectie, die op afstand ingeschoten werd. Even later kwam er een halfvolwassen leeuwin uit de groep op Siena af om de injectienaald met haar tanden uit de rug van Siena te trekken - over sociaal gedrag in een groep gesproken!!! - maar de drug had zijn werk al gedaan.
Na anderhalf uur was de wond effectief gehecht en gesloten.


Ongeveer 48 uur later werd Siena 2 km van de plek waar zij was behandeld gesignaleerd. Zij deed het opmerkelijk goed. Ze wandelde weer met haar drie welpen rond en kon ook weer hurken om te plassen. Allemaal tekenen van herstel.


Het medisch team van de Kenya Wildlife Services had snel en doeltreffend gereageerd op de gewonde Siena.
Zonder die ingreep zou Siena haar verwondingen zeker niet overleefd hebben en ook haar welpen zouden nog maar een kleine overlevingskans hebben.
Goed dat er Kenya Wildlife Services is....het leven is hard in de jungle.....

Het volledige artikel is terug te lezen op Africa-geografic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten