zaterdag 6 september 2014

Tour d'olifant

Vrijdag 4 september heeft Marjo met Rob Faber van de Stichting Vrienden van de Olifant een tour door Nederland gemaakt in het kader van de promotie van de film: Oerkracht in 't wild, die eind 2013 in Sri Lanka is opgenomen. In deze film wordt aandacht gevraagd voor het human-elephant conflict; de problemen die tussen boeren/burgers en olifanten ontstaan omdat zij beiden dezelfde gebieden bewonen. Olifanten plunderen de plantages en doen zich te goed aan de malse oogst, waar de boeren een heel jaar voor krom gelegen hebben en waar zij hun gezin en familie van moeten onderhouden.

Weggejaagde olifanten kunnen angstig en agressief worden.
Het is voor beide partijen een strijd om hun (voort)bestaan, waar aan beide zijde ( ook dodelijke ) slachtoffers vallen. De Marjo Hoedemaker Elephant Foundation steunt beide partijen. De boeren worden zo veel mogelijk tegemoet gekomen met praktische hulp om de schade aan hun landerijen te beperken en olifanten worden opgevangen in een tehuis waar zij kunnen revalideren, wanneer zij gewond zijn geraakt in de strijd met de boeren. Eenmaal hersteld worden zij weer naar de natuur terug begeleid. Daar horen zij thuis. Sri Lankezen zelf zijn vredelievend van aard en gek op het zachtaardige karakter van olifanten, ondanks dat olifanten vaak overlast veroorzaken.
Een mooi voorbeeld van de praktische hulp waarin de MHEF voorziet, is de 'electric fence', een afrastering met schrikdraad, waarmee de leefgebieden van olifanten en bewoners gescheiden worden.

Nu heeft de Stichting Vrienden van de Olifant de ambitie om in Sri Lanka een olifanten ziekenhuis te bouwen. Hierin worden dan de gewonde en getraumatiseerde dieren, dat zijn de kleintjes, die van hun moeder vroegtijdig gescheiden zijn, opgevangen, behandeld en geholpen om weer opnieuw in de natuurreservaten in groepsverband te kunnen overleven. De Marjo Hoedemaker Elephant Foundation ondersteunt dit plan. Een mooi project waar dieren en mensen wél bij varen.

Om landelijk aandacht te vragen voor dit project gingen Marjo en Rob donderdag 4 september de hele dag op pad om 7 dierenparken in Nederland aan te doen. In de parken van Emmen, Amsterdam, Arnhem, Rhenen, de Beekse Bergen, Mierlo en Amersfoort werden in totaal 32 olifanten bezocht. 'Meer dan ik er soms op een gewone dag in het Krugerpark zie', aldus Marjo.Wanneer dit filmpje niet getoond wordt, probeer het dan met deze link.

Afgelopen vrijdag werd de film Oerkracht in 't wild voor een select gezelschap vertoond in het restaurant met de toepasselijke naam De Olifant van DierenPark Amersfoort.
Het was doodstil tijdens de bijna 60 minuten durende voorstelling. De beelden spraken voor zichzelf. Het probleem wordt in de film uitermate evenwichtig uit de doeken gedaan met respect en zorg voor beide partijen: mens en dier. De mateloze inzet van de Sri Lankezen om gewonde en verweesde olifanten te helpen is buitengewoon. Hun Boeddhistische levenshouding daarbij, waarin geweldloosheid een belangrijke rol speelt, dwingt ongewild een enorme bewondering af.

De film is opgenomen de televisieserie van NPO II 'Leven in de frontlijn'.
De eerste aflevering had de problematische situatie in Soedan als onderwerp. Zaterdag 13 september vindt de volgende aflevering plaats en heeft 'Oerkracht in 't wild' als onderwerp. Weliswaar op een enigszins ongebruikelijk tijdstip om voor de televisie te gaan zitten, namelijk om 16.00 's middags, maar alleszins de moeite waard. Het is een indrukwekkend verslag geworden van de plaatselijke inzet om het human-elephant conflict tot een minimum te beperken. In Sri Lanka op locatie opgenomen en door Marjo, als olifantdeskundige, van commentaar en achtergrond informatie voorzien.
Dat de film nu al als een 'historisch' document wordt gewaardeerd mag wel blijken uit de interesse die National Geografic ervoor heeft getoond. Oerkracht in 't wild gaat met een wereldwijde tournee een veelbelovende toekomst tegemoet, waarbij Marjo David Attenborough ongetwijfeld naar de kroon gaat steken.

De moeite waard dus om een zaterdagmiddag vóór 16.00 de weekendboodschappen in huis te hebben ........ en Nederland 2 in te schakelen. Voor wie dan echt niet kan, krijgt met de herhaling op vrijdag 19 september een 2e kans. Ook om 16.00 uur op Nederland 2.

1 opmerking: