woensdag 27 mei 2015

Ecuador revisited

Het is alweer twee jaar geleden dat Marjo voor Wereldcontact een reis naar Ecuador en de Galapagos eilanden heeft begeleid. Afgelopen maand april stond deze natuurreis opnieuw op het programma. Nu reisde zijn vrouw Liesbeth ook in het gezelschap mee. Deze keer waren er drie weken voor uitgetrokken, twee weken voor een tour door Ecuador en een week voor eilanden van Galapagos.


Quito is de hoofdstad van Ecuador en ligt op de helling van een actieve vulkaan in het Andesgebergte bijna 3.000 meter boven zeeniveau. Het hoogteverschil was even wennen voor de reizigers uit de Lage Landen. De lucht is er ijler. Doordat de luchtdruk ongeveer elke 5500 meter halveert, bevat hetzelfde volume ingeademde lucht op die hoogte de helft minder zuurstof. Het menselijk lichaam heeft enige dagen nodig om rode bloedcellen aan te maken. De conditie waarmee je in Nederland op de Hoge Veluwe rondstapt is beduidend anders dat op de hellingen van de Pichincha. Water drinken helpt tegen de milde symptomen van hoogteziekte: lichte hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid.

Quito heeft een prachtige historische binnenstad. Quito heeft een historisch centrum dat na dat van Havana in Cuba het grootste is van Latijns-Amerika. In 1978 werd het centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Hiermee werd Quito, samen met het Poolse Krakau, de eerste stad ter wereld waarvan het centrum op deze lijst werd geplaatst. Het is dan ook een lust om er rond te wandelen, langs prachtige kerken, parken en pleinen. Er werd juist een parade gehouden met kinderen, paarden, muziek, soldaten in traditionele uniformen, die defileerden voor de president Rafael Correa, die op 26 november 2006 de presidentsverkiezingen won en op 17 februari 2013 in de eerste ronde werd herkozen voor een tweede ambtstermijn.

Het Museo de la Cuidad vertelt in chronologische volgorde de geschiedenis van Quito vanaf 10.000 voor Christus tot aan vandaag. De stad wordt hierbij gepresenteerd als centrum van multiculturele ontmoetingen en tevens als uitvalsbasis voor de vele expedities naar het Amazone-gebied. Veel plaats is er ingeruimd voor diorama's en levensgrote replica's die focussen op de veranderingen in het dagelijkse leven door de eeuwen heen. De eerste vertrekken brengen met maquettes het leven van prehistorische bewoners en Indianengemeenschappen in beeld, die vooraf gingen aan de komst van de Inca's in 1487. In de indrukwekkende botanische tuinen rondom het museum was het goed toeven, waarbij een plaatselijke delicatesse, gebakken banaan met kaas, na zoveel cultuur voor een welkome culinaire versnapering zorgde.

Na de stad verlaten te hebben trekt het gezelschap verder richting Galapagos eilanden.

Onderweg speelt zich een bijzonder natuurfenomeen af, in het gebied waar precies de evenaar zich bevindt. De evenaar of equator is een denkbeeldige cirkel-lijn over het midden van de aardbol, die de aarde verdeelt in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond. De snelheid ten gevolge van de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootst en bedraagt ongeveer 1670 kilometer per uur. Die draaiing zorgt ervoor dat vallend water roteert en kolkend wegstroomt, zoals het badwater in een badkuip door de afvoer ronddraaiend wegstroomt. Op de plek waar zich exact de middellijn van de aardbol bevindt, valt water loodrecht naar beneden zonder te kolken. Op twee meter links daarvan draait vallend water in een kolk linksom en op twee meter rechts ervan precies naar de tegenovergestelde kant. Een wonderlijk maar natuurkundig verklaarbaar fenomeen.
Op die locatie waar het verschijnsel zich voordoet is een dikke gele lijn op de grond getekend en dat is een toeristische attractie van de eerste orde geworden. Je kunt er heen en weer van het zuidelijk naar het noordelijk halfrond springen.

Het vogelpark Parque Condor Otavalo Ecuador stond ook op het programma.
Hier zwaait Joep Hendriks uit Geldrop de scepter. Hij heeft de Strabergse Hei bij Eindhoven ingeruild voor de Andes. In gesprek met hem bleken wij elkaar via...via... te kennen. It's a small world, we live in. Joep steekt er veel energie in om ook natuurbescherming op een hoger peil te krijgen. Waar de natuur zo uitbundig voorhanden is, wordt er 'vanzelf-zwijgend' erg gemakkelijk, zo niet nonchalant, mee omgesprongen.
We maakten in de omgeving verschillende fraaie wandelingen met enerverende afdalingen in ( stille ) vulkaankraters. Er zijn duizenden natuurlijke watervallen langs de berghellingen te bewonderen. Overal stort het water naar beneden, dat uiteindelijk samenstroomt in de Amazone, een van de langste rivieren van de wereld.
Ecuador blijkt, verrassend genoeg, overigens ook een van de grootste rozenproducenten ter wereld. Het bezoek aan zo'n rozenkwekerij is erg indrukwekkend. Daar komt heel veel handwerk aan te pas, het is mooi om te zien hoe handig de rozen voor de export tot bossen verwerkt worden.
Zowel de werkomstandigheden als het arbeidsloon van de arbeiders staan onder controle van het wereldwijd gerespecteerde Max Havelaar keurmerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten