woensdag 27 mei 2015

Op weg naar de Galapagos eilanden

Ecuador staat bekend om zijn vele soorten kolibries. Hoewel je ze overal tegenkomt, vormen ze voor fotografen een bron van frustratie; je kunt ze namelijk nauwelijks in beeld krijgen, zo snel zijn die kleine vogeltjes. Wij stopten tamelijk sceptisch bij een bordje "kolibrie-farm" langs de weg. We gluurden even over het hek. Het was er stil en donker. Doorrijden dan maar? Totdat we ontdekten dat er tientallen kolibrie-soorten rondvlogen en aan voederbuisjes met honingwater hingen. De fotografen waren helemaal in hun nopjes.
Het verblijf van enkele dagen in de jungle van het Amazone gebied van Tena, een stad in het oosten van Ecuador, was in meerdere opzichten ronduit verrassend te noemen. Zo regende het de hele nacht en niet zo'n klein beetje! De lodge waar we met de groep van Wereldcontact logeerden, lag aan een rivier. In korte tijd was de rivier waar de lodge aanlag met ruim 3 meter gestegen. Wij zouden die rivier met een bootje van 12 meter lang en 1 meter breed af gaan varen. Maar het wassende water baarde toch wel enigszins zorgen, er dreven hele boomstammen en ander ondefinieerbaar drijfhout mee en er stond een sterke stroming. De stuurman verzekerde mij dat het allemaal geen enkel probleem was. Dus toch maar dapper aan boord van het wankele bootje gestapt. Het is een onvergetelijke ervaring geworden, die we gelukkig na kunnen vertellen. Aan de oever van de rivier verraste ons een familie slingerapen met hun capriolen. Verderop beloonden enkele kleurrijke parkieten-kolonies en verschillende reiger-soorten ons moedige boottochtje met hun verschijning langs de oevers. Veilig terug in de lodge was het 'angstige avontuur' snel omgeslagen in een 'boeiende tocht'.


De plaatselijke dierentuin van Baños- Zoo Baños - stond ook op het programma. Vanzelfsprekend waren dieren uit het Amazone gebied goed vertegenwoordigd, maar de collectie was uitermate goed gevarieerd, de dierenverblijven waren goed ingericht en de voorlichting c.q. educatie was goed verzorgd. De lommerrijke groenvoorziening was weloverwogen aangepast aan de behoefte van de verschillende dieren. Het vele natuurlijke groen in de tuin zorgt voor een efficiënte beschutting tegen de hitte van de dag en brengt ook voor bezoekers een weldadige koelte. Iedereen genoot van het bezoek.

Cuenca is met ruim 400.000 inwoners de derde stad van Ecuador. Vanwege haar rijke cultuur wordt de stad ook wel het Athene van de Andes genoemd. Het stadscentrum is in 1999 opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Cuenca kent een omvangrijke keramiekindustrie en staat vooral bekend vanwege de fabricage van de panamahoed.
Met de naam 'Hoedemaker' op mijn doopceel kon ik het natuurlijk niet nalaten de fabriek te bezoeken. Op de lokale markten zijn de ( Chinese) neppers al te koop vanaf 15 dollar. In de fabriek kunnen de prijzen oplopen tot 1200 dollar voor een 'top-hat'. Iedere bekende wereldster of politicus van naam uit de geachte klantenkring - natuurlijk met een echte Panama-Hat op - is opgenomen in de 'photo wall of fame' van de fabriek. Daarom alleen al kon ik, als rechtgeaarde Hoedemaker niet achterblijven en nog 5 medereizigers met mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten