woensdag 19 december 2012

Groeten uit Mopani


Ik zit nu als een soort ghost-writer voor mijn broer achter de laptop. Dat ik hem net zo lief vergezeld had om direct ter plekke verslag te doen van allerlei interessante en smeuïge wildlife stories, dat moge duidelijk zijn. Maar dit terzijde.

Vandaag is het eerste bericht van Marjo vanuit het Krugerpark via digitale snelwegen en met behulp van Simone van Suchtelen binnengekomen.
Hij heeft voor deze gelegenheid gebruik mogen maken van de computer van Christy, public relation medewerkster van Kruger in het Mopani-kamp.

"De vliegreis is goed verlopen en ondanks een bezettingsgraad van zo'n 600 passagiers in de 'kist' was het een comfortable vlucht. Omdat de bagage niet meegevlogen was :-( werd die twee dagen later nabezorgd.
Liesbeth is de eerste dagen druk geweest met het ordenen en het op maat uitsorteren van de kleding, die we meegekregen hadden om uit te delen. Dank zij een bliksemactie, die in het Dierenpark Amersfoort is gehouden, is er een flinke hoeveelheid kleding opgehaald, waaronder ruim 100 BH's, een item waar de Afrikaanse dames erg mee in hun nopjes zijn.
"
Marjo heeft daar ongetwijfeld ervaring mee!

De eerste dag werden Truus en Arend bezocht, die in het Merloth Parc wonen, dat bij Crocodile Bridge aan het Krugerpark grenst.
Zij hebben het daar, ondanks hun voortdurende strijd tegen inbrekende bavianen, fantastisch naar hun zin.
Op het moment dat Marjo en Liesbeth er waren liepen er koedoe's en zebra's door de tuin. Ook kwam de buurman even langs met een zelfgemaakte slangen-vangstok. Met de gepaste trots van een amateur circus-artiest showde hij een sissende cobra in de lus.
Erg spannend natuurlijk allemaal, wanneer je dat vanaf het terras in je achtertuin beleeft.

"Direct bij de ingang van het Krugerpark worden we getracteerd op badende olifanten in de Sabierivier."

Deze foto is uit het archief van onze reis in januari 2011.

"Vijfhonderd meter verder hangt er een luipaard in de boom. Heel bijzonder als je weet dat er hooguit 1.000 exemplaren van deze roofdieren in het park op een oppervlak van ongeveer 30.000 km2 te vinden zijn.
Een dag later steken er twee honingdassen de weg over.
"
( Mij nog wel bekend van een ongewenst nachteljk bezoek, afgelopen oktober in kamp Skukuza - het hele verhaal staat in de aflevering A bat-night at Sukuza).

  zwarte neushoorn Krugerpark, januari 2011

"Vervolgens kruist er een echt zeldzame onvervalste zwarte neushoorn ons pad. Voor Liesbeth is het de eerste keer, dat zij in de vrije natuur oog in oog komt met een zwarte- of puntlip neushoorn.
Vlak voor de ingang van het Skukuza kamp krijgen we te maken met een uitzonderlijk incident.
We zijn, zeer tot onze verrassing getuige van een grote meute piepende en blaffende hyenahonden, zo'n 23 stuks, maar liefst. We zijn ze op ons gemak aan het fotograferen, wanneer ze plotseling en masse de berm inschieten, waar een dodelijk verschrikt impalakalfje uit te voorschijn springt.
Het diertje, achtervolgd door de troep hyena's, springt in paniek op de moterkap van een stilstaande Landrover en glijdt er, struikelend over de ruitenwissers, ongelukkigerwijs direct weer van af de grond op, waar het ter plekke door een tiental honden uit elkaar gescheurd wordt.
Dat alles vindt in een vloek en een zucht plaats, binnen enkele seconden is het gebeurt.
We waren verbijsterd. Ook voor mij de eerste KILL, die ik in het Kruger meemaakte. We moesten echt wel even bekomen van de schrik.
"

"Terug bij het Mopani kamp, is alles weer pais en vree. Bij een stak blauwe hemel en ruim 38 graden warm zien we in één view 32 olifantenbullen grazen samen met een groep zebra's, een aantal buffels, enkele struisvogels, tessebee's, gnoe's en een club nijlganzen.
Kortom Kruger op zijn mooist!
"

"Een voortdurend en steeds toenemend probleem vormt het stropen van de neushoorns.
Dit jaar is een triest record bereikt, bijna 600 neushoorns zijn om hun hoorn vermoord.
Dat is, welgeteld, bijna 2 per dag!
Er is een actie bedacht om de publieke opinie te beïnvloeden: Een knalrode plastic hoorn op de moterkap van de auto met de tekst: Wij zijn tegen stroperij!!
.
Of het helpt, zo'n super-idioot ding op je wagen, is de vraag, maar het is tenminste iets.
Ik heb er twee onder elkaar op gezet, dan lijkt het tenminste nog iets.
"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten