vrijdag 28 augustus 2015

Met Wereldcontact naar Sri Lanka

Marjo en Liesbeth zijn weer op pad met WereldContact. Deze keer is de bestemming de eilandstaat Sri Lanka ofwel de Parel van het Oosten, zoals het voormalige Ceylon ook wel genoemd werd door de avonturiers en zeevaarders.
Liesbeth vertelt:
"Gisteren, woensdag 26 augustus, was een drukke dag. Op het programma staat een bezoek aan het tempelcomplex van Dambulla. Dit bestaat uit de Gouden Tempel en de erboven gelegen Rots Tempel. Het is een boeddhistisch heiligdom dat dateert van vóór de christelijke jaartelling. Enkele reisgenoten zagen op tegen de klimpartij naar boven. Maar het geklauter loonde ruimschoots de moeite. We hebben er toch zeker wel drie uur doorgebracht".

"Vervolgens kregen we een verkorte cursus 'Creatief met kokosnoot'. Ongelofelijk wat je allemaal met een kokosnoot kan. Het vruchtvlees, de melk, de bast en de harige buitenkant van de noot, alles wordt gebruikt. Melk en olie bij de maaltijd in, soepen - brood - koeken - cake -taarten - pudding - ijs, noem het maar op. Daarnaast als schoonheids- en gezondheidsproduct, als crème en olie tegen zonnebrand. Kokoswater is super gezond en lest de dorst prima. Dit is steriel water dat wil zeggen volkomen bacterievrij. Het heeft dezelfde electrolytische balans als mensenbloed. In de Tweede Wereldoorlog werd kokoswater gebruikt als vervanger van bloedplasma door artsen die gestationeerd waren in het Pacifisch gebied.
In de tropen wordt de kokospalm van kruin tot wortel gebruikt, niets wordt weggegooid. De bladeren, nerven, het hout allemaal bruikbaar voor de huizenbouw en de inrichting ervan. Denk maar eens aan kokosmatten".


"Op de weg terug naar Kandy werden we tijdens een bezoek aan een lokale 'spicegarden' ingewijd in de geheimen van de natuurgeneeskunde Ayurveda. Deze natuurgeneeskunde, die van het subcontinent van India afkomstig is, maakt voor haar medicijnen, zalfjes en drankjes uitsluitend gebruik van planten, kruiden en mineralen uit de omringende natuur. De biodiversiteit van Sri Lanka is uniek en leent zich uitstekend voor deze geneeswijze. Iedereen raakte enthousiast. Zeker toen we allemaal nog getrakteerd werden op een nekmassage. De heren moesten wel ( gedeeltelijk ) uit de kleren. Dat bleek als verkoopstrategie van producten uit de kruidentuin prima te werken."

"Op ongeveer 30 kilometer afstand van Kandy ligt Matale. Sri Lanka heeft een multiculturele samenleving. Naast het overwegend voorkomende boeddhisme kent het land van oudsher ook het uit India afkomstige hindoeïsme en verder komt ook islam en christendom voor. Matale stad staat bekend vanwege haar hindoeïstische tempel. Een bijzonder kleurrijk bouwwerk, dat nog niet zo lang geleden helemaal opgeknapt is. Het hindoeïsme kent honderden goden en godinnen in allerlei verschijningsvormen en in heel veel verschillende gedaanten, waarbij olifanten en koeien heel populair zijn. De tempel is uitbundig versierd met een bonte verzameling van goden. Een bezoekje meer dan waard".


"In Kandy nemen we de tijd voor een douche en een klein wasje. We verblijven twee nachten in een comfortabel hotel, erg luxe met overvloedig veel o zo lekkere hapjes en toetjes. We kunnen ons hier goed voorbereiden op het volgende evenement: de wereldberoemde Kandy Esala Parehera, een spektakel van jewelste.
Liesbeth.
"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten