maandag 10 augustus 2015

Kat-achtige moeders

Als reactie op de alom populaire, overdreven knuffel- en vertroetelopvoeding door jonge ouders van hun kleine prinsjes en prinsesjes, propageren de nieuwe pedagogen tegenwoordig de ´leeuwinnen-moeder-methode´: dat kleine grut moet bij hun nekvel genomen worden! Verwende kinderen worden onuitstaanbare volwassenen, is de gedachtegang. Drastische maatregelen nemen is het recept voor de kids, die niet willen luisteren.'Katachtige moeders' in de natuur doen dat overigens niet zo draconisch als het lijkt.


Het is zelfs juist vertederend te zien hoe deze leeuwin haar pasgeboren welp helpt oversteken op een van de ongebaande paden in het Krugerpark. Hermann Rafalzik laat dat prachtig zien in zijn video, die in mei 2015 opgenomen is op de weg van Crocodile Bridge naar Malelane Gate. Deze video is echter niet meer op YouTube beschikbaar. Hiervoor in de plaats het volgende filmpje.



Een leeuwin is ongeveer 3,5 maand drachtig en kan tot wel 4 welpen tegelijk ter wereld brengen, maar een nest van 2 of 3 komt het meest voor.
De moeders van de jonge welpjes sluiten zich bij tussenpozen aan bij hun soortgenoten. De meeste tijd echter blijven ze in de buurt van hun jongen, die zij ongeveer 6 weken in de dichte bush verborgen houden totdat zij oud genoeg zijn om zich bij de groep aan te sluiten. Tijdens deze 6 weken drinken de welpen uitsluitend moedermelk en zijn ze in alle opzichten volledig afhankelijk van mammie. Zij beginnen met vlees te eten wanneer ze ongeveer 6 weken oud zijn, maar worden daarna zeker nog 6 maanden door de moeder verzorgd. Tot hun 2e levensjaar zijn ze afhankelijk van de moeder. Leeuwinnenmoeders in een groep verzorgen elkaars nakomelingen. Dit sociale gedrag is echter in de praktijk minder onbaatzuchtig dan het lijkt, omdat leeuwinnen alleen het kroost van hun meest nabije familieleden verzorgen, namelijk de kinderen van dezelfde vader. De kleintjes van verdere familie jagen ze weg, evenals wanneer die welpen ouder zijn dan haar eigen welpen.


Wanneer er onverhoopt een nest verloren gaat, zijn de leeuwinnen binnen een week opnieuw vruchtbaar. Anders kunnen zij weer drachtig worden wanneer de welpen minstens anderhalf jaar oud zijn. In situaties waarin de moeder haar jongen niet kan verzorgen zal ze haar jongen glashard in de steek laten. Hier geldt de wet van de jungle: the survival of the fittest! Moeders dienen in topconditie te zijn en te blijven, want als de zorg voor de welpen ten koste gaat van haarzelf dan zal dat onvermijdelijk de dood voor zowel moeder als kind tot gevolg hebben.

Zowat het meest vertederende en aandoenlijke dat je als bezoeker van het Krugerpark kunt meemaken, is een leeuwin met haar jongen te zien. Je moet geluk hebben. Maar dat het bestaan voor een leeuwenfamilie zo onverbiddelijk hard is realiseer je je nauwelijks bij het aanschouwen van zoveel pril geluk.
Ik vermoed ( mag athans toch hopen ) dat de heren/dames opvoedkundigen nou ook weer niet een 'survival of the fittest' voor ogen hebben, wanneer ze het over de 'leeuwinnen-moeder-methode' hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten