zaterdag 26 januari 2013

The big, the small and the ugly

Wildlife heeft, variërend op the Good, the Bad an the Ugly, een eigen top vijf.
De Big Five, de Small Five en de Ugly Five. Daarnaast is er nog sprake van de Secret Seven.

De BIG FIVE:

De olifant kan als volwassen stier wel 6.000 tot 7.000 kilo wegen en tot 3,5 meter hoog worden, waarbij zij soms wel 3 meter lange slagtanden dragen. Vrouwelijke olifanten, koeien genaamd, zijn zeer zorgzame en liefdevolle moeders voor de kalfjes.
De buffel leeft evenals de olifant in grote kuddes, zij zijn zeer sociaal en treden beschermend op voor hun jongen. Wanneer buffels aangeschoten of verwond zijn zijn ze levensgevaarlijk.
De neushoorn leeft tamelijk solitair. De witte neushoorn heeft een brede, wijde mond, 'wide' in het Engels, dat in het Zuid Afrikaans verbasterd is naar 'wit'. De zwarte neushoorn is inderdaad iets donkerder van huid dan de witte neushoorn. Beide soorten zien slecht, maar ruiken des te beter. Vooral de zwarte neushoorn is kortzichtig en nogal eens agressief naar voertuigen, maar zij vallen ook olifanten en leeuwen aan.
Een leeuw kan 20 jaar oud worden en tot 200 kilo wegen. De manen bij de mannelijke leeuwen beschermen hen tegen de slaande klauwen van hun tegenstanders. Vrouwtjes kunnen maximaal 4 jongen in één worp krijgen. Zij gaan meestal gezamelijk op jacht. Terwijl het mannetje de prooi door zijn imponerend gebrul de stuipen op het lijf jaagt, zetten de vrouwtjes de achtervolging in op de in paniek wegvluchtende dieren.
De luipaard, jaagt 's nachts en de 'leperd' sleept zijn geslagen prooi hoog de boom in. Hij leeft, als volwassene, meest alleen in beschut woud en op rotsachtig terrein. Het dier is evenals de jachtluipaard geliefd om zijn prachtig getekende huid, die eertijds als een 'tweede-hands' jas in de mode was.

Deze dieren danken hun positie in deze lijst, omdat zij lastig en gevaarlijk te jagen zijn. Een sport die tot halverwege de 20ste eeuw in zwang was als elitair tijdsverdrijf. Slagtanden van een olifant en de huid van een leeuw of panter was een trophee, waar je ( tegenwoordig niet meer ) mee thuis kon ( kan ) komen.De SMALL FIVE:

De olifantmuis is een 5 tot 10 centimeter groot muisje in een bruinkleurig zacht bontvelletje. Ze leeft in zandgebieden en onder doornig struikgewas. Olifanten schijnen er bang voor te zijn, omdat ze in hun slurf kunnen kruipen!
De neushoornkever wordt 1,5 tot 5 centimeter lang. De harde hoorns gebruikt hij om te vechten, te graven, te klimmen en ook om te paren. Handig gereedschap dus.
De roodsnavel buffelwevers zijn luidruchtige vogels, die stevige doornachtige nesten in acacia's en baobabs bouwen. Het zijn sociaal levende vogels.
Het luipaardschilpad heeft een prachtig getekend pantser en hoewel gerekend tot de 'kleine vijf' kan het een gewichtig diertje worden, tot 60 centimeter groot en 35 kilogram zwaar.
De leeuwenmier graaft als larve een diepe kuil in los zand, waar het onderin
met open mond gaat zitten wachten totdat er iets eetbaars in valt. Na een metamorfose ontpopt het beestje zich tot een gevleugeld insect.De UGLY FIVE:

Deze vijf lelijkerds hebben hun naam als misbaksel en gedrocht aan hun voorkomen en positie op de sociale wildlife ladder te danken.
Maar beauty is in the eye of the beholder, het zijn stuk voor stuk bijzondere dieren en onmisbare aardbewoners in ons ecosysteem.

De wildebeest is een massief dier met een bonkig voorkomen, maar kan goed uit de voeten komen en dat komt goed uit want zij worden nogal eens door leeuwen belaagd. Ze leven graag op de open valkte en in open bosgebied.
De maraboe is een wat gekreukeld en ouwelijk overkomend lid van de fraaie ooievaarfamilie en dan heeft hij ook nog een kale kop. Zijn favourite houding is passief langs de zijlijn de situatie onbewogen gadeslaan.
Met zijn witte spillebenen en zijn zwarte cape-achtige vleugels lijkt hij, van achteren bezien, op een ernstige begrafenisondernemer.
Het wrattenzwijn leeft in de lage grasvelden van de savanne, waar het nogal eens belaagd en achterna gezeten wordt door de luipaard. Hij vertegenwoordigt de wilde tak van de varkensfamilie en dankt zijn naam aan de vier bulten op zijn kop, die er uit zien als wratten, maar dienen als vetreserve voor magere tijden en als stootkussen in gevaarlijke tijden.
De hyena is in het rijtje van lelijkerds opgenomen, vanwege zijn laaggelegen achtersteven, waarmee hij een nogal merkwaardig bonkige motoriek vertoont tijdens het hardlopen. Hij zou ook een achterbakse opportunist zijn, die het voedsel dat hij eet steelt. Het dier is weliswaar een aas-eter, maar in werkelijkheid eet hij voor 95 % voedsel waar hij zelf op jaagt en dat hij ook zelf doodt.
De (lappen)gier is een asociale aas-eter. Hij eet alles waar een ander dier een kill voor heeft moeten doen. Hij is een soort 'afvalbak', die alles verorbert dat stervend of gestorven achtergebleven is of door de killers achtergelaten is.
Ruimt de boel ook weer netjes op. Dat dan weer wel.De SECRET SEVEN is het geheime clubje van ..7, dat vooral een 'onbekend' leven in afzondering leidt.

Daarover kan ik dus kort zijn, ik heb geen idee waar ze uithangen en wat zij uitspoken.
Het zijn het stekelvarken, de pangolien ?? een soort schubdier ??, het aardvarken, de serval, de wilde kat, genet kat en de civet kat.
Deze laatste heeft een wel heel merkwaardige reputatie: leverancier van de allerduurste en zeldzaamste koffie ter wereld: KOPI LUWAK. Het beestje is gek op de de bonen van de koffieplant vanwege het zoete vruchtvlees. Tijdens de gang door zijn spijsverteringskanaal fermenteren de bonen. Eenmaal uitgepoept krijgen de bonen een heel exquise smaak, waar culinaire hotemetoten voor in katzwijm vallen.
Tout famous London drinkt het en wie bereidt is 50 tot 70 euro neer te tellen voor zo'n kopje poepchique koffie hoort bij de culinaire elite. Voor de nuchtere toeschouwer blijft het echter gewoon 'een bakkie peperdure kattepoep'!
Tenslotte heb je nog de DEADLY DOZEN, dat is een twaalftal levensgevaarlijke onverlaten, dat in deze discutabele klassificatie hoog scoort vanwege hun ongekend moorddadige talenten.

Tot deze troep sinistere lieden behoren onder meer de leeuw, tijger, panter, beer, baviaan, krokodil, kaaiman, de pyhon, anaconda, cobra en nog een enkele andere gifspuitende slangen.
Overigens het dier waar de meeste mensen aan overlijden is geen opzichtige bushbewoner, maar een schijnbaar onbenullig rond zoemend vliegje: de levensgevaarlijke malaria mug.


1 opmerking:

  1. Geweldig verhaal. Ga 't morgen lezen. Vandaag Amsterdam gedaan, o.m. Hermitage, beetje moe, dus nu naar bed.

    BeantwoordenVerwijderen