woensdag 2 januari 2013

Een wild 2013 toegewenst vanuit Kruger

Kerstdagen en de jaarwisseling wordt in het Krugerpark feestelijk gevierd met veel 'ge-braai' en muziek. De bezoekers komen in de kampen bij elkaar om gezamenlijk in de open lucht te eten en te drinken. Het weer, met zo'n 35 graden leent zich daar natuurlijk uitstekend voor.

Marjo en Liesbeth zijn verhuis van Punda Maria naar Shingwedzi, ook een wat ouder kamp, ongeveer 70 kilometer naar het zuiden.
Marjo mailde mij vanuit het managers kantoor in Shingwedzi, waar hij de pc van Mpho Mudau mocht gebruiken.

'Zoals ik al eerder schreef zijn de ooievaars terug in het park.
Bij de drinkplaats in de buurt van Mopani zijn zeker 600 ooievaars neergestreken.
Hier vinden zij water en sprinkhanen.
Een fantastisch gezicht om zo'n grote kolonie grote vogels bij elkaar te zien.
Op een gegeven moment vliegen ze en masse op, op zoek naar thermiek om in de opstijgende warme wind weg te zweven.
Ze cirkelen dan even hoog in de lucht boven ons en binnen een paar minuten zijn ze uit het zicht verdwenen.'
'Het is hoog zomer en al weken lang rond de 40 graden. Alles in de bush is kurkdroog. Het groene blad van bomen en struiken krult zich op, om zo min mogelijk vocht af te staan. Het is een overlevings strategie van de planten.
Afgelopen nacht is de natuur opgefrist door een fikse tropische regenbui. Het goot van de lucht. Al dat water is ook zo weer weg, de grond zuigt als een uitgedroogde spons.
Op het asfalt blijven kleine plasjes water nog het langst staan.

Schilpadden, slim als ze zijn, hebben dat in de gaten. Bij tientallen komen ze naar de geasfalteerde weg om hun dorst te lessen.

Onderweg van Punda Maria naar Shingwedzi is het momenteel laveren geblazen tussen de 'schildknaapjes' op de weg, want hoewel goed gepanserd, ze zijn niet opgewassen tegen gemotoriseerd verkeer.
We zagen minstens 50 schilpadden zich te goed doen aan het verfrissende water.'
'De waterpartij bij Grootvlei-dam is een centrale badplaats geworden voor veel olifanten families. Wij hebben er ruim twee uur stilgestaan en zagen er meer dan 150 olifanten komen en weer gaan, nadat zij een uitgebreid gebadderd hadden. Altijd weer even indrukwekkend en fantastisch om te zien hoe de dieren met het water spelen.
En.... geloof het of niet, we zagen de 6e panter van deze reis alleen al.'


'Tot slot, de beste wensen voor het nieuwe jaar voor alle trouwe blogvolgers.
De natuur rond Shingwedzi is, ondanks de langdurige droogte, schitterend, het heeft hier ruim tien maanden niet of nauwelijks geregend.'

1 opmerking: