vrijdag 25 januari 2013

Van Kruger naar Zoo.....

Marjo en Liesbeth hebben de touch down op Neerlands frisse bodem alweer enkel dagen achter de rug. Met de landing maakten zij ook een forse temperatuur sprong naar beneden. Die kelderde na ongeveer 8 uur vliegen met zo'n 50 graden.
Het is dus nu weer stamppot met worst bij de kachel in plaats van de braai op het rondeel.

Maar niet voor lang.
Aanstaande woensdag stapt Marjo opnieuw, nu met Fred Vis en René Peters, in de zilveren vogel richting Johannesburg. Fred is al vaker mee geweest op een Kruger-fotosafari. Voor René gaat een al lang gekoesterde wens in vervulling, als boswachter heeft hij een levenslange ervaring met natuur observatie. Hoewel in 'den vreemde', er zal hem vast niet veel ontgaan.

Het is nog even een verassing wat hen te wachten staat deze keer. In ieder geval de na-weeën van een behoorlijk heftige watervloed. De hevige regenval in het noorden heeft de rivieren in het park flink buiten hun oevers doen treden en in hun stroom afwaarts richting Indische oceaan hebben ze het een en ander meegesleurd. Kamp Shingwedzi is door de wateroverlast nu nog gesloten. Alle toegangspoorten van het park zijn al wel weer opengesteld.

Al met al ben ik benieuwd wat het trio Krugergangers de komende vier weken voor ons in petto heeft.

Hierbij eerst nog een foto reportage van de afgelopen zes weken van Marjo en Liesbeth.
Dan is nog ander - (r)evolutionair - nieuws.

Van Zoo naar Kruger, van Kruger naar Zoo, van Zoo weer naar Kruger en Zoo voort..... om het heen en weer van te krijgen.... wordt deze zomer aangenaam onderbroken.
Marjo heeft van Wereldcontact Reizen BV een uitnodiging gehad om een drieweekse reis naar Equador en de Galápagos eilanden te begeleiden.

In de voetsporen van Darwin.

De Galápagos eilanden zijn bekend geworden door Charles Darwin. Charles Robert Darwin ( 1809 / 1882 ) was een Engels autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd nog tijdens zijn leven binnen een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten en is tegenwoordig onomstreden. Wel houdt zijn theorie in sommige kringen het oneigenlijke debat tussen theologie en natuurwetenschap nog steeds gaande.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan, waaronder de Galápagos eilanden. Darwins werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Maar in evolutietheorie is nooit beweerd dat de mens van apen af zou stammen. Mensen hebben met sommige apensoorten wel een gezamenlijk voorouder: de mens-aapachtige. Samen met de erfelijkheidsleer van Mendel vormt Darwins evolutietheorie tegenwoordig de basis van alle biologische kennis. ( informatie van Wikipedia )

De reis van de Beagle duurde uiteindelijk bijna vijf jaar.
Marjo vertrekt maandag 6 mei, naar verluid is hij sneller terug dan Darwin.

2 opmerkingen:

  1. INDRUKWEKKEND! Jee, wat een bofkont, die Marjo. Binnenkort is hij nóóit meer thuis. Nou ja, in Amersfoort dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat word een gemiste kans, want de 11 steden tocht zal wel na 25ste zijn! Kan Marjo dus niet meeklunen....je zult voor hem moeten instaan.
    Hier een hittegolf, gisteren bij de 40 graden, waren in Borakalalo, nog een natuurpark(je) in ZA. Geen olifanten, maar wel veel vogels, vlinders, naaldekokers en spinnen. Ook allemaal mooi op hun eigen manier.


    Tjeerd en Diny,Pretoria

    BeantwoordenVerwijderen