donderdag 10 oktober 2013

Meer miniaturen uit Zuid Afrika

Insecten zijn een klasse apart in de dierenwereld en dragen in belangrijke mate aan biodiversiteit van flora en fauna. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt.

Ze vallen onder de geleedpotigen (Arthropoda). Met bijna een miljoen beschreven soorten is het verreweg de grootste groep van dieren in het dierenrijk. Sommige insecten spelen een directe en minder positieve rol in het leven van de mens, zoals bij het overbrengen van ziekten of het opeten van de oogst. Anderzijds verzamelen zij honing of bestuiven zij voedingsgewassen, bevorderen de vruchtbaarheid ervan en dragen zo bij aan de voorraad van voedsel.

Entomologie is een heuse wetenschap, die zich met het bestuderen van deze zowel nuttige als schadelijke wezentjes bezighoudt. Sommige soorten worden als snack gegeten, zoals sprinkhanen en Mopanirupsen, of gebruikt voor de voedselbereiding. Maar er kruipen ook wormen rond met een levensbedreigende hoeveelheid cyaancali in hun staart.

Het is vooral een onbekende wereld en onbekend maakt onbemind, maar het is ook een wereld vol schoonheid, zoals het volgende filmpje laat zien. Je ziet dingen die je niet verwacht, zoals de geboorte van een plantluis.Kijk ook eens op de site van Huub de Waard, een professionele amateur op gebied van macro-fotografie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten