vrijdag 27 januari 2012

Week vier in het Krugerpark

Vanaf deze week zijn Fred en Dolf de reisgenoten van Marjo. Fred is daarbij voor mij - als correspondent op afstand - een overvloeiende bron van informatie. Marleen, Dominique en Chris hebben vijf dagen met Marjo gebivakkeerd en veel wild-life ervaringen met elkaar gedeeld. Ze sluiten hun safari af met een fietstocht in Zuid Afrika.

Fred communiceert dagelijks via sms., deze compacte tekstberichtjes pas ik enigszins aan bij het omzetten naar de blogversie. Fred maakt vooral melding van de grote variatie in de verschillende diersoorten. Als enthousiast vogelaar focust hij bij voorkeur zijn op zijn gevleugelde vrienden.

21 januari 2012:
Vandaag onze 1ste dag weer in Kruger. We hebben een goede vlucht gehad van Schilhol naar Pallaborwha en het weerzien met Marjo, die ons opwacht aan het vliegveld, is als vanouds prettig. Het lijkt een beetje op een soort 'thuiskomen'. Tijdens een snelle rit naar Mopani, ons eerste kamp in het noorden van het park, spotten we al weer veel dieren. Hieronder twee Goliathreigers, een krokodil midden op de weg en diverse groepen vogels. Daarbij een 30-tal ooievaars. Dat heeft mogelijk te maken met de grote regenval, er is immers nu voldoende voedsel voor deze dieren.

22 januari 2012:
Vanmorgen na het ontbijt vertrokken we naar Mooiplaas. Hier zagen we zeker 300 buffels grazen en 150 ooievaars op zoek naar voedsel. We waren nieuwsgierig of de krokodil, die we gisteren gespot hadden, nog op de weg op vis lag te wachten.

Die weg is namelijk een dammetje in de rivier, vol met vis, waar het water overheen stroomt. Met de stroom van het water zwemmen de vissen over de dam, waardoor ze een gemakkelijke prooi zijn voor de krok, die daar rustig ligt af te wachten tot een vis in zijn bek zwemt. Een soort luilekkerland voor hem dus.
Een filmpje van verleden jaar geeft daar een duidelijk beeld van. Alleen in dit filmpje vangt hij bot in plaats van zalm.



Ja, hoor we werden beloond. Er zwom een grote vis over en hap. Weg! Verder spotte ik nog een slapende nachtzwalum. Volgens Marjo erg zeldzaam. Hij had die nog nooit hier gezien. Vanmiddag waren alle ooievaars verdwenen. vast naar het noorden vertrokken. Met de diverse roofvogels, die ik nog in het vizier heb gehad is het een mooie dag geweest. Vanavond worden we vast weer getracteerd op een cicades-concert.

24 januari 2012:
Vandaag een groep van 9 giraffes en vele jonge impala's gezien. Bavianen en meerkatten ( een elegant, klein apensoort ) langs de weg. Verder een waterbok, lepelaar, wolnekooievaar en een visarend. Bij de ingang van het Mopani kamp zit als sinds jaar en dag een klein krokodil. Dit krokje zit en nu nog steeds. Verder een kroonkiviet en parende nijlpaarden.

Een foto van een visarend 'geschoten' bij Lake Panic Hide in 2011.


25 januari 2012:
Vandaag zijn we gereden naar een plek achter een dan, waar niemand komt - behalve wij weer natuurlijk! - we zagen er twee zadeldekjakhalzen, een slapende! waterbok, een ibis, een krokodil aan de waterkant, een nijlgans en een geelkopboomeend. Verder zijn we nog naar een zogenoemd privat camp gereden. Zo'n privé kamp staat logistiek en organisatorisch 'los' van het Krugerpark. Het ligt er erg mooi, midden in de bush. Ook bijzonder is het om vijf reuzetrappen bij elkaar te zien en een vlucht van 1000-den boerenzwaluwen. Voorts vele giraffen en een bul bij een waterbak, die hier daar geplaatst zijn in het park om extra drinkplaatsen te creëren voor de dieren in drogere tijden.

26 januari 2012:
Vanmorgen diverse reuze- en dwergijsvogels gespot. Een groep van 16 maraboes en een olifant op tien meter van de auto. Een breedkoparend gezien en twee krokodillen op de brug vlak bij het kamp, waar we logeren. Vanavond is het onze laatste nacht in kamp Mopani, morgen rijden we naar kamp Satara, dat is een afstand van ongeveer 120 km. We zullen daar zes nachten verblijven.

27 januari 2012:
Een steenbokje gezien, het sierlijke beestje valt altijd weer op door zijn elegante behendigheid. Op kleine hoefjes balanceert hij sierlijk en schijnbaar moeiteloos op de meest rotsachtige plaatsen. Een olifant in bad biedt altijd een fraai schouwspel. Imponerend blijft ook een volwassen olifant op vijf meter afstand van de auto. En dan eindelijk, de eerste groep met olifanten, die ik deze reis zie. Maar liefst 36 stuks staken voor ons de weg over. In het kamp zien we vier dwermangoesten.

Een dwermangoeste, foto van 2011.


Hoog boven ons zweven 10-tallen maraboes op de warme lucht - op thermiek - omhoog. We hebben een panter gefilmd! En zien 100-den impala's en diverse gieren.
We worden ondertussen volledig in beslag genomen door alles om ons heen. Zozeer zelfs dat we ons gevoel voor tijd zijn kwijtgeraakt. We vertrekken een dag te vroeg uit kamp Mopani en komen bijgevolg een dag te vroeg in kamp Satara aan. Chips! Die verkassing is altijd een kleine verhuizing, maar we hoeven gelukkig niet terug. Er wordt iets geregeld voor ons en we slapen in Satara.


Van Marjo krijg ik nog per mobiele telefoon te horen dat zij de big 5 - buffel, olifant, neushoorn, leeuw en panter - in één keer gezien hebben!
Zij hebben een luipaard ( panter ) 20 minuten lang met de auto kunnen volgen. Dat is dan, vermoed ik, de panter die Fred gefilmd heeft. Ik hoop dat filmpje ter zijner tijd - wanneer Fred thuis is - via de blog te kunnen laten zien.
Verder is het weer in het Krugerpark qua droogte en regenbuien alweer behoorlijk genormaliseerd. Het valt hem op dat de natuur zich, zelfs na de extreme situaties van de afgelopen tijd, zo snel herstelt.
We hebben het nog even over onze gemeenschappelijke interesse in Afrika en de fantastische mogelijkheden om met elkaar in contact te kunnen blijven op verschillende locaties van dat boeiende werelddeel. We spreken af elkaar volgende week weer te bellen.


....................................................wordt vervolgd.....................................................................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten