woensdag 28 augustus 2013

Kandy Esala Perahera

Kandy was in vroegere tijden door haar hoge ligging in een bergachtige omgeving een lastig te belegeren stad.
Om die reden werd zij door de Sinhalese koningen van 1592 tot 1815 als hoofdstad gekozen.
Tijdens de koloniale overheersing, eerst door de Portugezen en later door de Hollanders, bleef Kandy de hoofdstad van het laatste onafhankelijke Sinhalese koninkrijk op Sri Lanka.
In 1815 maakten de Engelsen een eind aan de monarchie door de koning, Sri Wikrama Rajasingha, af te zetten en alle kroonpretendenten hun aanspraak op de kroon te ontnemen.


Tot op heden zijn er nog talrijke sporen van die Portugese, Hollandse en Britse overheersing op het eiland te vinden, maar dat neemt niet weg, dat de tradionele cultuur nog volop leeft.
UNESCO, de organisatie, die vrede, duurzame ontwikkelingen en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie bevordert, heeft die eigenheid van Sri Lanka gezien en gewaardeerd door onder meer Kandy op de werelderfgoedkaart te zetten, samen met Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya, Dambulla, Galle en Sinharaja.

Kandy, een Heilige Stad voor Boeddhisten.

De Sri Dalada Maligawa Tempel, Tempel van de Heilige Tand, binnen in het koninklijke paleizen complex in Kandy, bewaart het enig overgebleven reliek van Bhoeddha, een tand. Deze tand wordt jaarlijks, afhankelijk van de maanstand, in juli of augustus, als object van verering, in een gouden schrijn op de rug van een koninklijk aangeklede olifant de stad rondgedragen. Opdat zijn poten de grond niet raken, wordt vóór het dier een witte loper uitgerold.
Deze ceremonie gaat gepaard met een schitterend vertoon van middeleeuwse praal. In een indrukwekkende processie ( perahera ) trekt een adembenemende stoet van tientallen olifanten, trommelaars, vuurdansers en een uitzinnige menigte vóór de koninklijke olifant uit door de straten van Kandy.
Dit 10 dagen durende festival zou terug gaan op de 3e eeuw voor Christus.

De reis van Marjo en Liesbeth naar Sri Lanka, was juist nu in agustus gepland om dit festival bij te kunnen wonen.
Je hun meekijken met de parade van 2009 of klikken op het volgende kortere filmpje van 2012.



De volgende linken naar natuur-wild-parken zijn andere World Heritage lokaties op Sri Lanka.
Horton Plains (World's End), Kumana National Park, Yala - National Park, Bundala National Park, Wilpattu National Park, Minneriya, Sinharaja Rain Forest en Udawalawe National Park

Sri Lankese luipaard.

Deze ondersoort is alleen te vinden op Sri Lanka. Daar leven de panters in verschillende omgevingen. Zo zijn ze te vinden in groenblijvende droge bossen, dicht begroeide jungles en hooggelegen bossen - overigens ook in Nederland in Burgers Rimba, onderdeel van Burgers Zoo en in Dierenpark Emmen.

Kortom Sri Lanka biedt een keur aan wildife- en natuurprojecten. Voor elk wat wils.
Speciaal voor liefhebbers van luipaarden, olifanten en schildpadden in het wild, maar ook aantrekkelijk voor vogelliefhebbers en zelfs voor dolfijnen- of walvisfans.

3 opmerkingen:

  1. Interessant verhaal over Kandy. Optocht: heel indrukwekkend. Maar wat ik me dan afvraag (ik: meer dierenmens): hoe ondergaan die olifanten dat kabaal c.q. die heksenketel? Ze hebben wel héél grote oren ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste dierenmens,

      een getemde olifant is een 'mensendier'.
      Olifanten kunnen goed horen, maar beter nog dan hun gehoor is hun reukzin - ze kunnen water op grote afstand ruiken! - en tastzin voor trillingen ontwikkeld.
      Ze beschikken, zoals bekend, ook over een formidabel geheugen en natuurlijk over hun spreekwoordelijke 'dikke huid', waardoor al dat menselijk 'geneuzel' langs het mensendier afglijdt....

      HH

      Verwijderen
  2. Dankjewel Henny, eigenlijk weet ik niet zoveel over olifanten. Maar nu een beetje meer. Marjo heeft een fascinatie voor dit dier, begrijp ik.
    En zo groeien mensendieren naar dierenmensen. En omgekeerd. Zo hoort het ook.

    BeantwoordenVerwijderen