zondag 9 februari 2014

Boulders Camp

Vandaag 1 februari reist het illustere gezelschap via Boulders Privat Camp naar Phalaborwa om te shoppen.
Deze 'open' accommodatie kun je voor een eigen groep van maximaal 12 personen huren. De catering wordt er verzorgd en je hebt zelf het beheer over de toegang tot het park. Je hebt er direct een fantastisch uitzicht op.
De huisjes zijn verhoogd aangelegd, hetgeen erg prettig is om ongenode gasten op afstand te houden. Verder is het er intiem en eenvoudig, zo ontbreekt voor de nacht een buitenverlichting. Dat is dan ook wel weer natuurgetrouw en spannend! De gierzwaluwen, die je diverse op plaatsen tegenkomt, nestelen momenteel hier onder de gebouwen.


Op de terugweg naar het kamp steekt er een gestreepte jakhals over. Die komen hier niet zo vaak voor.

De volgende dag staat de verkassing naar Punda Maria op het programma. Punda Maria is het meest noordelijk gelegen kamp. Het kamp is 'very basic' en door de natuurlijke verwevenheid met de omgeving erg populair bij de 'echte' natuurliefhebber.

Bepakt met mondvoorraad voor een week is een trip over onverharde paden gepland. Weliswaar een omweg, maar tijd zat en in de minder bezochte buitengebieden is vaak meer te beleven. Dát telt bij het avontuurlijke trio.
Bij de Grootvleidam wordt hun honger naar avontuur beloond met een zeldzame (dwaal)gast: een Afrikaanse flamingo ( door Fred gefotografeerd via de verrekijker ).
Op hun tocht verder naar het noorden worden zij vergezeld door waterbok, olifant, zebra en impala.

Aan de achterkant van kamp Shingwedzi ligt de Kanniedood Dam. Waarschijnlijk heeft de dam deze naam aan zijn stevige constructie te danken. Toch doet de situatie door de enorme watermassa nu vreemd aan. Waar normaal gesproken de dam ligt, is nu naast de 300 meter brede dam een gat van bijna 500 meter breed geslagen. Van een stuwmeer is niets meer te zien, dat is opgenomen in de verbrede stroming van de Shingwedzi rivier. Maar de dam ligt er nog wel: dus doet hij zijn naam wel eer aan: Kanniedood!

Van het nijlpaard dat 48 uur geleden nog een hapklare brok voor de krokodillen was, is niets meer terug te vinden. Compleet verdwenen en gerecycled!! Zo gaat er niets verloren hier in Afrika.

Na een koffiestop bij Shingwedzi kamp wordt de tocht voorgezet. Het landschap verandert, eerst vlak en dan langzaam aan glooiend en steeds heuvelachtiger. Het groen en de beplanting veranderen ook. Het landschap is erg open met veel termietenheuvels en beduidend meer baobabs. De samengepakte donkere wolken breken bij aankomst in Punda Maria open en de malse buien nodigen niet uit om bij aankomst direct de wagen uit te stappen.Uiteindelijk gaat de bui over en Marjo checkt in.

Omdat het nog vroeg in de middag is wordt er besloten om nog een ritje te maken. De Mahonie Loop, een slingerende route van circa 25 kilometer rond het kamp, die langs de fraaie Matukwale Dam komt. Er struinen opvallend veel nyala's door de bush. Dat is een groter soort bosantilope. Prachtdieren !! Zelfs een duikertje liet zich spotten.


Door blikseminslag in Punda Maria wordt het bericht vertraagd doorgestuurd, de telefoonverbinding met de buitenwereld ligt eruit. Een puur technische onvolkomenheid dus, die niet opgewassen blijkt tegen natuurgeweld.
Het moge hiermee duidelijk zijn dat gebrekkige communicatie niet een louter mannelijke aangelegenheid is, zoals sommige vrouwen graag willen doen geloven! Dit moest wel even gezegd zijn!

4 opmerkingen:

 1. Het moet maar (weer) eens gezegd: de verslaggeving (van Marjo?) is buitengewoon interessant, met veel bijzondere details, waar veel mensen (zoals ik) geen weet van hebben. Doei. Goeie reis terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Francine,
  er volgen nog verschillende berichten, de mannen zijn nog niet terug en ik loop wat achter met de berichtgeving.
  De verslaggeving is van uw blogger HH - moest ook maar eens gezegd worden - uw blogger componeert zijn teksten aan de hand van de berichten die binnenkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja hoor, Henny, châpeau! Je composities klinken prima! De dissonanten zijn er vakkundig uit gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen