maandag 24 februari 2014

Leeuwin valt krokodil aan

Van onze vaste correspondent uit Pretoria :-)) ontving ik onlangs een mailtje. Tjeerd de Wit stuurde me een link met een heel bijzondere fotoserie over een dappere leeuwin, die een loerende krokodil in de Okavango Delta in Botswana aanvalt om een veilige overtocht voor haar welpen te waarborgen.

De Belgische natuurfotografe Pia Dierickx was op dat moment de juiste persoon op de juiste plaats om deze bijzondere actie vast te leggen in een serie prachtige opnames.


Het nazomert in Botswana. Het rivierwater van de Okavanga Delta kabbelt rustig richting Angola. Moeder leeuwin wandelt samen met haar gezin gemoedelijk langs de oever van de rivier. Ze houdt ondertussen de kids, die over elkaar heen rollebollen, in haar ooghoeken in de gaten. Het gezinnetje willen de rivier oversteken, maar een doorwaadbare plek is nog ver weg.
"Laten we naar de overkant zwemmen," oppert het grotere broertje. "Lekker het water in, da's leuk voor de kleintjes."


Moeder overweegt het voorstel. Ze tuurt alert over het wateroppervlak. Met haar scherpe blik ontwaart ze twee amberkleurige ogen, die net boven de waterspiegel uit loeren. Dat is niet pluis daar! Het is een krokodil! Ze denkt aan haar onervaren welpjes en ruikt gevaar.


Onverschrokken springt de leeuwin het water in en opent de en aanval op het loerende gevaar.


De dappere leeuwin aarzelt niet om de krokodil te bespringen en duikt boven op zijn kop. Met heel haar gewicht duwt ze het niets vermoedende beest onder water.


Geschrokken van de onverwachte aanval vecht de krokodil terug. Hij komt steigerend omhoog klaar om te happen, maar de leeuwin slaat haar klauwen om de bek van het dier. Moeder leeuwin wordt daarbij in haar lip gebeten. Overweldigd door zoveel brute kracht duikt de krokodil onder en zoekt een veilig heenkomen.


Het gevaar is geweken.  Haar gezinnetje kan nu veilig de oversteek maken. Zelf klautert zij drijfnat maar ongedeerd aan de overkant de oever op.


Moeder is ietwat gehavend, ze bloedt aan haar lip maar ze heeft haar kroost veilig naar de overkant geloodst.

De krokodil zwemt na het incident weg van de plaats, waar zijn dag in de war gestuurd is. De welpen kruipen druipend van het water de oever van de rivier op en weten zich beschermd door een moeder, die van zich af kan bijten.
Met haar aangeboren moederinstinct redt de leeuwin haar kroost. Die dappere actie is geen simpele instinctieve reflex, maar heeft alle kenmerken van een intelligent en complex gedrag. Dat is niet niks. De leeuwin overziet de situatie, ze schat het gevaar in, riskeert de strijd, heeft een doelgericht plan en voert het efficiënt uit. Het is een actie die intelligente moed vereist. Iets wat je 'karakter' of 'gezond verstand' zou kunnen noemen, in dienst van haar welpjes.

De Belgische wildlife fotografe uit Antwerpen is getuige van het gevecht tussen de twee grootmachten uit de jungle. De strijd tussen de koning van het land en de schrik van het water is in een fractie van een seconde voorbij.
Pas achteraf, aan de hand van de foto's die zij maakte, realiseert Pia Dierickx wat voor een spectaculair moment zij heeft vastgelegd. Met dank aan Met dank aan natuurfotografe  © Pia Dierickx voor haar toestemming om de fotoserie op de blog te plaatsen.
Ze becommentarieert de actie als volgt:
"Gelukkig voor de leeuwin dat de krokodil niet de gelegenheid had om het 'doodsrollen' toe te passen, omdat zijn bek dicht geklemd werd tussen de klauwen van de leeuwin." Bij het doodsrollen draait de krokodil met de prooi in zijn bek zo lang om zijn eigen as dat die verdronken is.
"Gelukkig ook dat het verhaal een happy end heeft, omdat de leeuwin en haar welpen veilig en wel de rivieroever bereiken."

Hierbij de link naar het volledige bericht over dit gevecht in Botswana.

Tenslotte nog een tip van Tjeerd:
Slaap ook eens een keer in Baluleriver camp. Balule is een romantisch klein, doch comfortabel kamp aan een rivier zonder overbodige luxe. Er is niets veranderd sinds de jaren '50: geen stroom, wel petroleum lampjes en erg knus met slechts zes huisjes. Goedkoop ook nog vergeleken met andere kampen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten