woensdag 5 februari 2014

Klein Krugerwild

Misschien is het natte regenweer de oorzaak ervan dat de eekhoorntjes bij Mooiplaas komen fourageren of misschien is het toch dat Knabbel en Babbel René als de vriendelijke boswachter herkennen, de beschermer van hun verre Hollandse familieleden.
Ze komen in ieder geval tam uit zijn hand eten.Vandaag gaat de expeditie naar het kamp Shingwedzi. Onderweg blijken nog veel paden afgesloten vanwege de wateroverlast. Verder richting Shingwedzi zijn de reparaties van het verleden jaar weggespoelde wegdek nog goed zichtbaar. Er is duidelijk sprake van achterstallig onderhoud. Aan de reparatie van de brug is nog niet begonnen. Een dun spandraadje vormt de 'beveiliging' vóór een 10 meter diep dal!
In het kamp zelf kunnen de putten links en rechts langs de wegen de watermassa's opnieuw nauwelijks verwerken.

De grote vallei van de Shingwedzi rivier bij Redrocks is wel toegankelijk. Normaal is dat een sereen stiltegebied met een prachtig uitzicht over een brede kloof. De ingeslepen kloof is de bedding van de meestal droog liggende Shingwedzi rivier. Het gebied is weelderig groen en tussen de met exotische vetplanten aangeklede rode rotspartijen gedijen talloze hagedissoorten en andere kleinere kleurrijke reptielen.

Nu vertelt de vallei een heel ander verhaal. Al van een flinke afstand klinkt er een bulderend geraas op uit de vallei. Met veel tumult raast er een kolkende bruine watermassa door de anders zo droge rivierbedding. Erg fascinerend, dat wel.


Voor de krokodillen verderop vormt de wateroverlast overigens absoluut geen beletsel om zich te goed te doen aan het verse karkas van een nijlpaard, dat even stroomopwaarts tegen een zandbank aangespoeld is. Er liggen zo'n 15 hongerige krokodillen 'keurig' in de wacht voor het buffet. Ze lijken zowaar wel netjes opgevoed!

Op de laatste dag van januari werd een expeditie naar de grensovergang met Mozambique gepland, dus met paspoorten en al op pad. Nauwelijks het kamp uit, bleek de regen niet alleen water op de weg maar ook roet in het plan te strooien. Een heftige slippartij op de enige en onverharde weg naar het noorden maakte duidelijk dat het roekeloos was om door te willen rijden.
Een bakkie troost bij Mooiplaas picknick, waar het water al weer tot stilstand gekomen was, bood enig soelaas.

Op weg naar Mooiplaas wordt het trio aangenaam verrast door een groep van Tsessebe's. Van de bijna 140 soorten evenhoevige herkauwende zoogdieren ( antilopen ) met een onvertakt gewei is de Tsessebe een zeer zeldzame variant, verwant aan de Topi, de Bontebok en de Blesbok.
Van de Bontebok kwamen er op zeker moment nog maar 17 exemplaren in het wild voor en de Blesbok komt al helemaal niet meer in zijn natuurlijke omgeving voor. Meerdere exemplaren van deze bijzondere soorten onder de antilopen overleven nu in een beschermde omgeving. Zij worden onder meer in dierentuinen en reservaten gehouden.
Een bijzondere ontmoeting dus met dit clubje Tsessebe's.


Aan het eind van de dag had de natuur nog een bijzondere verrassing in petto: er stond een dubbele regenboog aan de Afrikaanse hemel. Een goedmakertje voor de door de regen afgeblazen trip naar Mozambique?

Als uitsmijter een fraai exemplaar in de categorie Klein Krugerwild, de titel van deze blogaflevering tenslotte.

1 opmerking:

  1. Enge toestanden daar in de rimboe: bijna in een gat van 10 m. diep rijden, heftige slippartij. Zijn er nog dingen gebeurd die niét vermeld worden? Ik verbaas me over de lengte van een blesbok en zie een plaatje van een prachtige zwarte bruidsvlinder. Het was weer een beeldend verslag! Have fun en let een beetje op het verkeer van rechts.

    BeantwoordenVerwijderen