zondag 10 november 2013

Hoedspruit bedreigde dieren centrum

Het is maandag 4 november en een behoorlijk warme dag. Zo'n graadje of 30.
We vonden het leuk om een keertje het park uit te gaan.
Suus en Herman hadden van familie een paar tips gekregen, maar dat bleek uiteindelijk te ver te zijn. Punt is dat we op tijd terug moeten zijn in het rest camp, want de poorten sluiten onherroepelijk om half 7 in de avond weer.


Na enig overleg tijdens het ontbijt werd unaniem gekozen voor het Cheetah-centrum in Hoedspruit als alternatief. Het centrum ligt in de provincie Limpopo en is een non-profit organisatie voor bedreigde diersoorten, dat focust op conservatie van zeldzame, kwetsbare en zeldzame dieren. Er wordt gefokt met cheetah's, ook met wilde honden en er is een verweesd neushoorntje opgevangen, dat met de fles is groot gebracht.

Na een ritje van twee en een half uur kwamen we daar aan. We kregen eerst een prachtige voorlichtingsfilm te zien en daarna zijn we met een jeep door het park gereden langs de cheeta's en de andere dieren.

Het Hoedspruit bedreigde dieren centrum biedt al bijna 30 jaar onderdak aan bedreigde dieren. De stichter is Lente Roode, die zich al op 6 jarige leeftijd ontfermde over haar eerste verweesde cheetah cub.

In 1985 begon een project waarbij aanvankelijk alleen op cheetahs gefocust werd. Toen dit initiatief later uitbreidde met onder meer dierartsenij praktijken en andere faciliteiten werd in 2001 officieel het Hoedspruit Endangered Species Centre opgericht.
Met genereuze donaties kon het instituut zich definitief vestigen. In de loop van de tijd groeide het centrum uit tot een vooraanstaande organisatie op gebied van fokprogramma's en onderzoek voor bedreigde dieren. Daarbij is het tevens als een veilige haven voor verweesde dieren gaan dienen.

Het volgende filmpje geeft een goede indruk van de activiteiten in het centrum.
Heel indrukwekkend is de plaats waar slachtafval wordt neergegooid voor de gieren.
Dat is het "vulture restaurant". Er zitten dan ook ontzettend gieren veel en het stinkt er vreselijk. Het "gieren resaurant" is onderdeel van een programma om gieren te beschermen tegen boze boeren.
De gieren gaan namelijk op zoek gaan naar kadavers in de omgeving en houden zich daarbij niet aan privé grenzen of afscheidingen op een boeren erf. Die boeren schieten ze vervolgens zonder pardon af.

Het beschermingsprogramma is opgezet, omdat gieren erg nuttig zijn voor het ecosysteem.

Nadat we gepicknickt hadden bij het cheeta-centrum - wel iets uit de buurt van het 'gieren restaurant' -, zijn we doorgereden naar het centrum van Hoedspruit stad. Hier was volop straathandel in beeldjes e.d. Er was ook een mooie supermarkt, waar we nog even wat boodschappen hebben gedaan. Er was daar ook Wifi beschikbaar en Liesbeth en ik hebben daar gauw even gebruik van gemaakt. Om half 6 waren we weer thuis en Marjo vond het welletjes en ging niet meer naar de Nsemani dam.

Dankzij Louis, Suus en Liesbeth hadden we weer een heerlijke maaltijd.
Na het eten hebben we nog wat gekeuveld om vervolgens weer heerlijk onder de klamboe te gaan slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten