maandag 4 november 2013

Krokodillentranen

Met een flinke zoomlens is het mogelijk 'De Schrik van Sunset Dam' in het vizier te krijgen.

Voor de niets vermoedende toeschouwer oogt het meer aan Sunset Dam idyllisch en vreedzaam, maar dat is een verraderlijk beeld.
In werkelijkheid is het een onheilspellende waterplas.
Aan de kant liggen enkele gigantische afschrikwekkende pré historische monsters zich in het zonnetje op te warmen.Eenmaal onder het wateroppervlak voeren zij een waar schrikbewind uit, waar geen enkele viervoeter, die daar zijn dorst komt lessen, veilig voor is.


Grote hoefdieren als zebra's en giraffen, zelfs leeuwen worden onder water gesleurd, schreef ik in de vorige blog. Met hun krachtige kaken en meerdere rijen tanden scheuren zij het vlees van hun prooi af, waarbij zij zichzelf om hun lengte as omdraaien om kracht bij te zetten, de zogenaamde 'death-roll'.

Naast een beet kan een krokodil ook levensgevaarlijke verwondingen met zijn staart toebrengen. De nijlkrokodil is een van de gevaarlijkste soorten en verantwoordelijk voor honderden doden per jaar in Afrika. Ook mensen kunnen het slachtoffer worden van deze veelvraten. Dit is gelukkig niet het geval in het Krugerpark, waar je om die reden niet de auto uit mag. Op de korte afstand zijn krokodillen erg snel en kunnen zelfs een stukje rennen. Krokodillen zijn opportunistische jagers die in een hinderlaag op een prooi wachten of er onder water geluidloos op af glijden en snel toeslaan. Vaak wordt een prooi door meerdere krokodillen tegelijk aan stukken gescheurd.

Van onze trouwe correspondent uit Pretoria, Tjeerd de Wit, kreeg ik een reactie op de voorgaande blogaflevering, Krokodil, als koning der trotse dieren: 'Krokodil of niet, ook hij moet soms het onderspit delven.', scheef hij.
In het volgende filmpje, dat hij opstuurde, zijn de rollen omgedraaid.
Daar helpt geen krokodille-moedertje lief meer aan en passen slechts krokodillentranen: de geveinsde tranen, die gehuild worden bij gehuicheld verdriet of gespeeld berouw. Er wordt gezegd dat het de gevoelloze tranen zijn die een krokodil die laat vloeien tijdens het opeten van een prooi.1 opmerking: