zondag 21 april 2013

WITTE RAVEN in het wild

Zuiver wit is zeldzaam...

...en komt zo zelden voor dat het praktisch niet bestaat. Elk wit heeft een bepaalde tint, die pas zichtbaar wordt als er een ander wit voorwerp naast wordt gehouden. Dit wordt duidelijk wanneer je een wit vel papier tegen een scherm met een witte achtergrond houdt. Daarnaast neemt wit gemakkelijk de ernaast liggende dominerende kleur over.
In werkelijkheid zijn er een groot aan variaties wit, zoals zilverwit, sneeuwwit, hagelwit, melkwit, titaanwit, zinkwit, loodwit, ivoorwit, verkeerswit, vuilwit, gebroken wit, ijswit, wolkenwit en spierwit.
Feitelijk is 'wit' een mengsel van alle kleuren uit het zichtbare gedeelte van het spectrum.

Zuiver wit licht heeft geen tint, maar is de verzameling van alle spectrumkleuren tegelijk en wordt daarom natuurkundig  beschouwd als kleurloos. 

Naast het natuurkundige aspect van 'wit' zijn met name de symbolische betekenissen ervan interessant.
Wit wordt over het algemeen gezien als kleur van reinheid en zuiverheid. Een bruid draagt bij een huwelijk vaak een smetteloos witte jurk. Dat staat dan voor maagdelijkheid en onschuld. Een witte vlag staat voor een staakt-het-vuren, het beëindigen van een gewelddadig offensief of overgave aan een overmacht.

Een witte duif brengt vrede.

De Amerikaanse president zetelt in wat het Witte Huis genoemd wordt!!!
Het oval office is nog wel eens in het nieuws gekomen, omdat die ook als rookkamer gebruikt werd tijdens een stage-overleg. Het is de vraag of dat dan nog wel voor 'zuiver' kan doorgaan, wanneer daar door de president wel eens een sigaar opgestoken wordt.
In de Chinese cultuur is wit de kleur van de dood.
Bij de begrafenis van Koningin Wilhelmina werd wit als rouwkleur gebruikt door het Nederlandse Koninklijke Huis.

Kortom 'wit' is bijzonder en niet zo saai als waarvoor het soms gehouden wordt.

De uitdrukking 'Witte raaf' duidt op een zeer uitzondelijke verschijning, die in de natuur niet of nauwelijks voorkomt, hij staat symbool voor een soort mythische boodschapper.
In de natuur duiken zo nu en dan uitzonderlijke witte varianten op, die een zeldzame uitzondering vormen op hun 'normaal' gekleurde soortgenoten. Deze werden, vooral in het verleden, dan vaak uit hun natuurlijke omgeving gehaald, van hun vrijheid beroofd en als 'object-van-bijzondere-aandacht' tentoongesteld.

Bekend is onder meer de netgiraffe, een bijzonder giraffe- soort die in de droge struikgebieden in het noordoosten van Afrika voorkomt, Noord- Kenia, Somalië en Zuid-Ethiopië. Hij is te herkennen aan het "netvormige" vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige, leverkleurige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen.
Door illegale jacht is hij lange tijd met uitsterven bedreigd geweest, maar nu komen er weer flinke aantallen van voor.
De netgiraffe is niet geheel en al wit - al komen er wel zeer licht getinte exemplaren voor - net zo min als de witte neushoorn wit van kleur is.
De naam 'witte' neushoorn komt van de Engelse voortrekkers die hem  'wide' rhino  = breed-lip-neushoorn noemden, dat in het Zuid Afrikaans verbasterde tot 'wit'.
De minder voorkomende punt-lip-neushoorn werd bij gevolg de zwarte neushoorn genoemd.



Soms worden in de natuur echt spierwitte exemplaren geboren, die echter zelden zo wit blijven, wanneer ze ouder worden.
De witte leeuwenwelpjes zijn daar een mooi voorbeeld van.
Marjo en Fred zagen in februari een wit buffelkalfje op de savanne in het Krugerpark. Zeer zeldzaam bij buffels. Door zijn opvallende kleur is zo'n buffelkalfje erg kwetsbaar. Buffels staan bekend om hun beschermingsgedrag voor jonge kalfjes. Dit is dan met name belangrijk voor de witte kalfjes omdat die buiten de groep extra opvallen zonder zijn beschuttend bruinzwarte huid.

In Boeddhistisch Thailand heeft een witte olifant een bijzondere, heilige en goddelijke status.
Hij mag niet als werkolifant gebruikt worden en wordt ingezet voor koninklijke ceremonies.
Deze witte olifanten zijn niet altijd albino's, soms is er sprake van leucisme.

Leucisme is een tamelijk zeldzaam verschijnsel bij dieren en mensen dat leidt tot verminderde pigmentatie. Verminderde kleurvorming is dan het gevolg.
Leucisme lijkt op albinisme, maar dat is het niet want bij een albino ontbreekt de pigmentatie volledig .
Een verschil met albinisme is dat leucistische dieren hun normale kleur ogen hebben in plaats van rode ogen, zoals de albino's.
Het Griekse woord 'λευκος'  (leucos) betekent  'wit'. Deze dieren hebben een witte vacht, huid, veren of schubben.
Soms is dit alleen voor delen van het lichaam.



Zij zouden geen verhoogde gevoeligheid hebben voor zonlicht, zoals albino's dat wel hebben en zij zouden vaak erg agressief zijn tegenover de niet-leucistische dieren, waardoor deze in tegenstelling tot albino dieren, wel goed kunnen overleven in het wild, zolang hun opvallend lichte kleur het overleven tenminste niet moeilijker maakt. Zij missen immers hun schutkleur, nodig voor bij de jacht.
Een bekend huisdier dat vaak leucisme kan krijgen is de goudvis. Op oudere leeftijd wordt hij wit.


Een van de meest bekende leucistische dieren is de wereldberoemde witte gorilla van Zoo van Barcelona: Sneeuwvlokje.
Al direct na zijn komst naar Barcelona in 1966, stal hij als peuter de harten van de Catelanen.
Natuurlijk had Copito de Nieve, wat Spaans is voor Sneeuwvlokje, of Floquet de Neu, zoals hij in het Catalaans heette, zijn uiterlijk mee.
Tijdens een bezoek aan het dierenpark in 1972
kwam ik onverwacht - want ik wist van zijn bestaan niet af - oog in oog met de witte gorilla.
Een onvergetelijk indrukwekkende verschijning.


Sneeuwvlokje groeide uit tot een symbool van de stad. Zijn 35 jarig verblijf in Barcelona werd groots gevierd met een verjaardagsfeestje van vier dagen lang.
'Per molts anys, Floquet!' 'Nog vele jaren, Vlokje' stond er op spandoeken bij de ingang van de dierentuin en bij zijn hok. Voor Floquet was er een gigantische taart met veel appels en bananen erop, er was muziek en er waren spelletjes.
Ronald Koeman - een Hollandse witte raaf in Spanje - verwierf als speler voor FC Barcelona in 1989 de eervolle bijnaam Floquet de Neu.
In 2003 overleed Sneeuwvlokje. Hij werd 39 jaar en dat is voor een gorilla onwaarschijnlijk oud.


2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig relaas, Henny (en Marjo?). Zal het eens aan Peter voorleggen; die heeft beslist opmerkingen hierover. Hij heeft over zwart/wit overigens enkele artikelen geschreven en die staan op zijn website (www.peter-otten-natuurfotografie.nl). X

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Dank je voor dit bijzondere verhaal.Nooit te oud om te leren moet je maar denken.

    BeantwoordenVerwijderen