woensdag 4 december 2013

Sri Lanka in beeld

Net terug en nu alweer op weg.
Marjo en Liesbeth zijn nu voor drie weken naar Sri Lanka in verband met de opnames van een documentaire over olifanten, waar Marjo een belangrijke rol in speelt.

We zijn gisterochtend aangekomen in Colombo.
Gelukkig was Jayantha er om ons op te halen. Het was een prima vlucht met the Emerates, maar onderweg weinig geslapen. Een beetje moe wel kwamen we in het hotel Mount Lavinia aan. Niet veel gedaan, een beetje gedut en aan het zwembad liggen lezen.
Even acclimatiseren dus.

 
Onder de link Human elephant conflict treft u een uitgebreid PDF-verslag aan over een documentaire, die in een samenwerkings verband tussen PLUK MEDIA, de VRIENDEN van de OLIFANT en de MARJO HOEDEMAKER ELEPHANT FOUNDATION tot stand gebracht zal gaan worden. Hierin wordt u geïnformeerd over een documentaire, die het Human-elephant-conflict, zoals dit op Sri Lanka speelt, als onderwerp heeft.

Vanochtend zijn we om zeven uur met een busje richting Udawalawa vertrokken met Jayantha en Sudhad als chauffeur. We zijn hier om een film te maken, maar de hele weg was eigenlijk al een film. Alles trok aan ons voorbij: kraampjes met fruit variërend van bananen, mango's, kokosnoten tot limoenen en jackfruit en andere inheemse fruitsoorten. Verder zakken kapok, rieten hoedjes, geknoopte kleedjes enzovoort. Je kijkt eigenlijk zo in de 'etalages', de halve voorraad staat buiten op straat uitgestald.
Ik wilde overal wel stoppen om rond te neuzen, maar er was slechts tijd voor een snelle koffie- en sanitaire stop. We snelden helaas ook de rijstvelden en theeplantages in allerijl voorbij. De natuur is prachtig, heel veel groen.


Om een uur troffen we Mildred en Annegre, zij zijn de filmmakers. Met hen hebben we een eerste 'shot' opgenomen bij een familie waarvan de man is gedood door een olifant. Het is dramatisch voor het gezin wanneer de kostwinner weg valt. De kinderen worden gesteund met gratis schoolboeken en er is voor deze familie een nieuw huis gebouwd.
Jayantha krijgt de namen door van de gezinnen, die rechtstreeks door olifanten getroffen zijn of aan hun landbouwgewassen schade hebben geleden door toedoen van olifanten. Zodoende kan hij deze families benaderen om te steunen. Hij heeft deze 'organisatie' op touw gezet en Marjo draagt met de MHEF hier een steentje aan bij.


Hierbij een paar wereldfoto's van olifanten in de vrije natuur - Sri Lanka op zijn fraaist!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten