woensdag 30 juli 2014

Wildlife voor thuisblijvers

Ach, het is natuurlijk niet zo spectaculair als in het Krugerpark waar een honingdas in het holst van de nacht door de buitenkeuken scharrelt wanneer je daar een blog zit te schrijven of waar je in je bed opgeschrikt wordt van het gebrul van leeuwen, die op zebrajacht zijn. Maar toch!

Ook Nederland kent zijn wildlife.
Wie is niet verrast wanneer hij enkele herten in de vrije natuur ziet, een vos, een uil, ooievaar of buizerd ontwaart? Dorst ligt midden in een bosrijke omgeving: Boswachterij Dorst, een uitgestrekt bosgebied tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst. Het meet 1.117 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer.

In de Boswachterij van Dorst ligt een aantal leemputten die ontstaan zijn door graafactiviteiten van de voormalige steenfabriek "De Vijf Eiken", die zich te Rijen bevond. Een soort post-industrieel natuurgebied dus.


In en nabij die leemputten vindt men weliswaar geen savanne, jungle of bush, maar wel een interessante vegetatie met diverse grassen en korstmossen en onder meer Geelgroene zegge, Liggende vleugeltjesbloem en Grondster. Ook levendbarende hagedissen voelen zich thuis op de droge zanderige grond.
Broedvogels zijn onder meer: sperwers, boomvalken, nachtzwaluwen en diverse soorten spechten. Van de dagvlinders dwarrelen er bruine eikenpages, heideblauwtjes, bonte dikkopjes, groentjes en kleine ijsvogelvlinders in het rond.
Met de hulp en de inzet van Schotse Hooglanders wordt de kern van het recht-toe recht-aan productiebos organisch omgebouwd tot een ruig, avontuurlijk, uitdagend en spannend natuurbos. Dat de Schotse Hooglanders goed gedijen in de bossen van Dorst blijkt wel uit een gezonde natuurlijke aanwas van kleine kalveren.

Het grotere wildlife bestaat uit reeën, konijnen, hazen, egels en vossen. De reeën lijken hoe langer hoe minder schuw en hoe langer hoe meer gewend aan mensen. Het aantal wordt geschat op 8 tot 12 exemplaren. Maar ze blijven, althans tot op heden in het bos. Hoewel, er verschijnen met enige regelmaat rond de deemstering van de avond reeën aan de bosrand bij de Gors.
Anders dan de reeën komen wel de egels en vossen verder het dorp in. 's Nachts, dat gebeurt 's nachts, dan komen de vossen en de egels te voorschijn.

Zo ongeveer als bij het sprookje van Fabiola in de Efteling, maar dan anders. In dit sprookje gaan midden in de nacht om klokslag 12.00 uur de Indische waterlelies open en dansen daar elfjes in. In de nachten van Dorst komen de vossen en de egels uit het bos .... en sluipen rond de donkere gesloten huizen, waar de mensen slapen. Ze zijn op zoek naar eten en dat is geen sprookje maar werkelijkheid.
Het mooie is dat ze dat eten ook vinden, want er is een aardige mevrouw in Dorst die 's avonds voordat ze naar bed gaat etensresten buiten op haar plaatsje in de tuin zet. "De dieren moeten hun kostje ook bij elkaar scharrelen", zegt ze.

Dan er is ook een webcam en die levert de volgende grappige beelden op:
1 opmerking: