woensdag 11 december 2019

update over Centre Simama in Congo


Sta op voor Centre Simama 
zij doen het, wij helpen alleen maar


De vastenactie 2019 in de Catharinaparochie van Oosterhout met als eigen doel Centre Simama in Congo is, zoals al eerder vermeld, afgesloten met een verrassend resultaat. Dank zij particuliere gulle gevers, de Bisschoppelijke Vastenactie, de Stichting  Bisschop Bekkers en de Caritas van Oosterhout is de lieve som van € 11.540,00 bijeengebracht. Daarvan is € 8.000,00 direct naar het revalidatiecentrum in Congo overgemaakt.

Van het resterende bedrag zijn fysiomaterialen, medische meetinstrumenten en hulpmiddelen voor het opzetten en inrichten van een afdeling voor motorisch en lichamelijk gehandicapte kinderen aangeschaft. Hierbij hebben we vooral gedacht aan instructiemateriaal voor educatieve doeleinden, om therapeuten en moeders een beeld van de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen te geven. We hebben ook veel gekregen aan creatief en recreatief spel- en oefenmateriaal. Verrassend en hartverwarmend is dat veel mensen geneigd zijn mee te denken en daarbij bereidwillig goed bruikbare spullen afstaan.

Extra verrast zijn we met de bijdrage, die we te danken hebben aan de inzet van Wilbert van den Burg. Als voorbereiding op het Vormsel in de kerk had hij met negen andere kinderen de opdracht gekregen om een collage te maken over een door henzelf gekozen goed doel en daar een voordracht over te houden. Wilbert had het Centre Simama in Congo als zijn goede doel uitgekozen.

Voor wie met de beste presentatie voor de dag zou komen,  zou er gecollecteerd gaan worden tijdens de dienst. Wilbert had een sprankelende voordracht gehouden en iedereen was het er over eens dat hij de winnaar van deze competitie was. 

De collecte heeft het respectabele bedrag van €119,40 opgebracht. We hebben er een mooi aantal ballen voor kunnen aanschaffen. Onze duimen gaan dan ook fier omhoog voor deze jonge enthousiaste Dorstenaar.  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Bij een bezoek aan Revant in Breda, een centrum voor medisch specialistische kind- en jeugdrevalidatie kwam ik in gesprek met een Belgische orthopedisch instrumentmaker, die erg enthousiast is over het project in Congo. Hij is graag bereid een keer mee naar Kisangani te reizen. Na afloop van ons gesprek kreeg ik een grote tas gevuld met hoogwaardige ortheses mee. Ortheses die bij OIM vervaardigd zijn en waar kinderen uit gegroeid zijn. 

Ondertussen is de goedkeuring binnen voor een vervolg op onze actie voor Centre Simama, die op 22 maart 2020 van start gaat. Daarbij gaan we ons met name focussen op de afdeling voor de gehandicapte kinderen, waar baby's en kinderen met een motorische achterstand behandeld worden. Hierbij krijgen we opnieuw steun van de Stichting Bisschop Bekkers uit ’s-Hertogenbosch. Zij schenken € 2.400,00 voor instructiemateriaal en hulpmiddelen om therapeuten en moeders op weg te helpen met de behandeling van hun baby’s en kinderen.

Er staan in totaal 11 dozen klaar om via DHL naar Kisangani verzonden te worden. Daar hangt wel een stevig prijskaartje aan, dat gelukkig net in ons budget past. Maar het is een betrouwbare weg. DHL heeft in Kisangani een lokale partner en veilige weg om om alles veilig op zijn plek te laten komen. Het gaat onder meer om materiaal voor de fysio-afdeling en de inrichting van een afdeling voor gehandicapte baby's en kinderen. Speelgoedjes en tablets die de motorische ontwikkeling stimuleren. Een grote pinda-bal en 10 grote bobath/fitness-ballen, waarmee ook in een groep getraind kan worden. Medische meet- instrumenten voor gewicht, bloeddruk en zuurstof, enz. En natuurlijk een aantal ballen.

Kerstmis en de jaarwisseling verwacht ik dit jaar in Kisangani mee te maken. Er staat onder andere een feestelijke gezamenlijke maaltijd op het programma. Hierbij worden alle patiënten en medewerkers van Centre Simama met hun gezinnen uitgenodigd. De tafels worden dan voor zo'n 500 personen, groot en klein, gedekt in de Heineken-hal. Nee, dat is niet de concerthall aan de ArenA Boulevard in Amsterdam. Ook mooi natuurlijk, maar dit is de sporthal die met steun van Bralima, de Afrikaanse dochter van Heineken-Nederland tot stand is gekomen. Het belooft een gezellige bijeenkomst te worden, die, naar ik vermoed, niet voorbij zal gaan zonder djembé, de Afrikaanse trommel, met veel zingen en dansen. In Afrika is er geen beweging zonder ritme. Het volgende filmpje laat mooi zien hoe ook in het dagelijks leven in traditioneel Afrika bewegen en ritme harmonisch samenvallen.


ls de stroom- en internetverbinding uitgevallen, dan is er in Afrika dus nog altijd de tamtam, die werkt altijd. Ik zal proberen er met de moderne digitale tamtam verslag van te doen.

Rest mij je dit jaar, in plaats van een kaart, via deze blog een warme kerst en een gezond en voorspoedig nieuw jaar te wensen.

P.s.
In de jachtige snelheid van Europese metropolen gaat Afrikaanse muziek veelal als een subcultuur ondergronds. Dat dit ritme ook in het drukke stadsleven niet verdwijnt, zoals Moumoudou het ziet, getuigt het volgende filmpje van djembé spelers in de Parijse Metro.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten