zondag 1 januari 2012

1 januari een jaar later...

We waren getuige van chaotische taferelen in het afgelopen jaar, die - anders dan de vluchtigheid van alle dag soms ons soms wil laten geloven - geen gebeurtenissen van 'voorbijgaande' aard waren. Ze zijn veel meer dan een vluchtig moment. De politieke oproer van Tunesië breidde zich uit naar Egypte. Onze terugvlucht vanuit Johannesburg met Egypt-Air op 31 januari 2011, die via Cairo gepland was, moest worden omgeboekt voor een rechtstreekse vlucht naar Schiphol met KLM. Onlusten, die de Arabische lente vergezelden, maakten het risico te groot om op Cairo International Airport te landen. Op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad werd met scherp geschoten. Er vielen doden. Er woedden burgeroorlogen in Libië, later en nu nog in Syrië. Dictator Moubarak trad noodgedwongen af en Khadaffi werd vermoord. Er was een milieuramp in Moerdijk. In Duitsland werd eind mei een negende slachtoffer van de EHEC-bacterie op fenegriek gemeld. Een aardbeving en een tsunami veroorzaakten een kernramp in Japan, waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn. De revoluties in de Arabische staten zijn slechts het begin van ingrijpende politieke omwentelingen, waarvan de echo nog jaren zal blijven doorklinken. De levens van de nabestaanden van de slachtoffers in Duitsland zijn niet meer zoals voorheen. Onverbiddelijk sloeg in 2011 het laatste uur van Bin Laden. De Hoorn van Afrika werd geteisterd door de ergste hongersnood sinds 60 jaar. Een gruwelijke terreurdaad in Noorwegen schrikte de wereld op. Naast de financiële crisis met een mogelijke wereldwijde economische recessie in haar kielzog, bleken dienaren van de Rooms Katholieke Kerk het vertrouwen in een moreel-ethische voorbeeld voor veel gelovigen ernstig te hebben beschadigd en vielen religieuze leiders van hun voetstuk. Het was een veelbewogen jaar: een jaar, dat ieder van ons ongetwijfeld ook op persoonlijk nivo bewogen heeft......en hopelijk aan zal zetten tot opnieuw bewegen...... en bewogen worden............

Voor Marjo was het ook een bewogen jaar. Hij werd 65 jaar en na 50 jaar trouwe dienst in het park, vanaf dat moment, adviseur van het Dierenpark Amersfoort. Een van de mooie momenten van het afgelopen jaar voor hem was de geboorte van het neushoorntje Sunanda.



Mama Saar en haar gepanserde baby maken het uitstekend. Papa Zino, een potente knaap, komt van onze zuiderburen uit de Zoo van België, die zowel in Antwerpen als in Planckendael zetelt. Marjo is, als geestelijk vader van het neushoorntje, mede verantwoordelijk geweest voor het samenbrengen van Saar en Zino. Nu duidelijk is dat het een vruchtbare samenwerking is geworden kon Marjo opgelucht zijn koffers pakken voor een uitgebreide trip naar Zuid Afrika om onder meer de Afrikaanse tak van de familie van Sunanda te bezoeken.

Exact een jaar geleden begroette ik mijn broer, Marjo, met een koude oliebol - om in het moment te blijven - op Schiphol. Het was vlak voor aanvang van onze reis naar het Krugerpark in Zuid Afrika. Het is een fantastische reis geworden, die velen - getuige het grote aantal bezoekers van de blog - virtueel hebben meebeleefd. Exact 365 dagen later is Marjo weer vertrokken naar het warme zuiden, voor de 16e of 17e keer ondertussen. Helaas zonder mij..snif...snif...! Ik blijf achter, waarbij ik, in goed overleg met Marjo, een niet onaangename taak op me genomen heb, doe ik als een lichte last ervaar. Zo 'leef' ik een beetje 'mee' en zit ik bovenop het nieuws in het Krugerpark en deze ongetwijfeld weer enerverende reis. De bedoeling is dat wekelijks een blogaflevering zal publiceren op de inmiddels welbekende ongebaande-paden-site.
Omdat ik van 14 januari tot 28 januari met Thomas een reis naar Egypte ga maken om onder meer de plaatsen te bezoeken, waar ik ruim 20 jaar geleden gewerkt heb is het nog afwachten of ik die belofte kan waarmaken. Vanuit het Krugerpark lukte het uiteindelijk ook dankzij de dongo, daarom heb ik er alle hoop op dat het ook in de Egyptische woestijn goed gaat komen.

De constructie, die we bedacht hebben is als volgt: Marjo gaat door met het wekelijks publiceren van zijn column, die op de site van het Dierenpark-Amersfoort verschijnt. Hij 'schrijft' die column rechtstreeks vanuit het Krugerpark en geeft die teksten telefonisch door naar Nederland. Aan de hand van die column - met eventueel nog aanvullende 'inside-information' die ik rechtstreeks van hem of zijn medereizigers op mijn mail toegestuurd krijg - publiceer ik een aflevering op de site van de blog. Een beetje tweede-hands, als je het op de keeper beschouwt. Maar in deze tijden van financiële krimp door globale recessie en bezuinigingen is het naast verantwoord te produceren ook zaak verantwoord te publiceren! Ik zie het als een vorm van re-cyclen; terug-fietsen dus. Dat is ook wat ik zal doen, wanneer ik in mijn gedachten terugdenk aan januari 2011. Daar zit nog heel goede en prima bruikbare herinneringen bij.

Marjo is overigens niet zielig - dat is hij namelijk nooit met dieren in zijn omgeving - hij verkeert, tijdens de eerste twee weken, in het aangename gezelschap van zijn zusje Agnes, haar vriend Cees en haar 'baas' Claudia, met wie Agnes in de huisartsenpraktijk van Loon op Zand werkt. Dat is dus allemaal zeer medisch verantwoord, maar het zal ook wel gezellig worden. Na die eerste twee weken wordt dit gezelschap 'afgelost' door drie Belgische dames: Marleen Huyghe met vriendin Dominique, die beiden in de Zoo van Antwerpen en Dierenpark Planckendael werken - waar papa Zino vandaan komt - en fietsvriendin Chris, waarmee het gezelschap een internationaal tintje zal krijgen. Zij blijven volgens de planning vanaf 15 januari bijna een week bij hem in het Krugerpark. Hierna volgt Fred uit het Dierenpark Amersfoort, die zich nu al weer voor de 3e keer bij hem voegt. Deze keer met zijn vriend en reisgenoot Dolf. Die blijven dan weer twee weken in de Zuid Afrikaanse wildtuin en reizen samen met Marjo terug naar Nederland. Voor de oplettende en calculerende lezer zal het opgevallen zijn dat Marjo in totaal zes weken in het park zal zijn. Klopt! Sinds hij het afgelopen jaar de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt blijkt hij niet meer te houden.

N.B.
Klikken op de rood gemarkeerde woorden geeft toegang tot een verwijzende link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten