woensdag 27 februari 2013

Crocodile Bridge

LetabaIn Kamp Letaba kent men de populariteit van tegeltjes wijsheid. Het bordje: "Er zijn geen vreemden, alleen vrienden die je niet ontmoet hebt." is een verwijzing naar de gastvrijheid van de Afrikaner en tevens voor buitenlanders een aansporing om je niet als een ´stranger´ op te stellen.

Van Mopani in het noordelijke parkdeel trekken Marjo en Fred 300 km. naar de meest zuid-oostelijke punt van het park om te overnachten in Crocodile Bridge. De afstand van Punda Maria in het uiterste noorden naar Crocodile Bridge bedraagt maar liefst 370 km. Dat zijn meer kilometers dan van Groningen naar Maastricht.

Kruger 21 0ktober 2012 019 Crocodile Bridge zelf is een relaxed kamp met een verkwikkend zwembad. Het kamp is niet zo ontzettend groot, eerder knus en ligt in een natuurlijke omgeving van doornachtig struikgewas afgewisseld met velden Maroelabomen tussen rotsbodems van basalt. Veel dieren zijn dol op de zoete maroelavruchten, waarvan - meestal voor de toeristenindustrie - ook een likeur gemaakt wordt. Olifanten kunnen er niet van af blijven en hebben een techniek om de vruchten uit de boom te schudden. Soms eten ze zo veel van de zoete vruchten dat het gaat gisten in hun ingewanden en alcohol wordt. Je ziet ze dan ladderzat van boom tot boom zwalken.

In de regio zijn veel giraffen te vinden en regelmatig leeuwen te zien. Er jagen jachtluipaarden en er komen tamelijk veel gevlekte hyena's voor. Het gebied staat bekend om zijn grote koedoe populatie, het antilopensoort met zijn prachtig gedraaide horengewei, dat het logo van het SANParcs siert.

Onderweg komen ze een heel grote groep struisvogels tegen, met wel 40 exemplaren. Zelden is er zo'n grote familie te zien. Twee parmantige hennen voorop om de weg te verkennen, vervolgens, als in een klasje, 36 kuikens en achterop ma hen nummer drie en pa haan. De haan heeft hele legsel alleen uitgebroed. Als dat geen geëmancipeerde vader is met heel veel vaderverlof! De kuikens zijn al aardig jonge vogels, die stevig op hun poten staan. Dat ze nog in een zo'n groot aantal bij elkaar zijn, geeft wel aan dat de familie Struis hun teer beminde kroost succesvol hebben weten te beschermen tegen gespuis, dat er niet voor terugdeinst een mals kuiken te verschalken.

buffelfarmOp weg naar een lunch afspraak bij Truus en Arend in het Marloth park, dat dicht bij Crocodile Bridge ligt, is een een buffel fokkerij. Volwassen buffels zijn oersterk en lopen met hun 1.000 kg gemakkelijk een personen auto onderste boven. Het transport van de dieren vraag daarom wel enige expertise. Van de andere kant blijken het ook 'gewoon' makke runderen, de jongere kalveren worden op de farm gewoon achter schapengaas gehouden. Jonge buffels worden al na enkele dagen van de moeder gescheiden, nadat het kalf de noodzakelijke biest heeft gedronken. Biest is de eerste zeer voedzame melk van de koe. Het vraagt enige behoedzaamheid om het jonge dier van de moeder te scheiden, omdat het moederdier haar jong tot het uiterste beschermt.

Er zijn hier verschillende verblijven voor de diverse leeftijds categorieën, variërend van nog schuwe weeklingen tot bijna 8 maanden oude grotere kalveren. De laatsten zijn erg tam en komen gewoon op mensen af. Later gaan ze naar een groot buiten gebied waar ze de komende 5 jaar zullen verblijven om dan verkocht te worden, niet aan de slager, maar aan een ´gamefarm´! Daar worden ze uitgezet voor de trofeeën-jacht!? - een vreemde en behoorlijk perverse hobby voor de decadent rijken - en erg verveelden - der aarde.

Ter plekke wordt verteld, dat er in de buurt een boer zit, die neushoorns fokt. Er zouden daar wel zo'n 600 exemplaren lopen. De boer om de twee jaar de hoorn van de dieren af en dat ziet er dan abosluut NIET uit.


poachingEen vreemde vorm van oogsten. Je kunt er dan ook niets mee. De legale markt in neushoornhoorn is gesloten en de handel erin is verboden. Zo kan SANParcs ook het ivoor van natuurlijk gestorven olifanten niet verkopen, net zo min als de hoorn van neushoorns die van ouderdom overlijden. De handel in legaal verkregen ivoor en neushoorn-hoorn blijft verboden. Dat is noodzakelijk om de ongecontroleerde en steeds crimineler wordende illegale handel te bestrijden. De ironie is, dat juist de illegaliteit de prijzen ervoor exorbitant hoog opdrijft. Het is in onze ogen nogal vreemd dat er 'wild' gefokt wordt voor de commercie. De vraag om trofeeën-jacht perverteert de handel wilde en gefokte dieren enorm.

Rhino farming is in Zuid Afrika overigens een gewoon geaccepteerde en fatsoenlijke vorm van levensonderhoud. 's Lands wijs, 's lands dus. Wij zouden boter op ons hoofd hebben, om ons daar een mening over aan te matigen. In Nederland worden schapen gehouden om de wol, kippen om de eieren en koeien om de melk! En op de Veluwe wordt er heel wat op wilde zwijnen gejaagd!

Bij Arend en Truus in Merloth park worden Marjo en Fred hartelijk ontvangen. Zij wonen nu bijna een heel jaar met veel plezier hier en gaan nu voor het eerst de Zuid Afrikaanse herfst meemaken. Dan hebben ze alle jaargetijden meegemaakt. Inmiddels zijn ze voortvarend geaard, zo vlak bij een ingang van het Krugerpark. Met zebra's, apen en zelfs slangen in hun voortuin wonen ze midden in de natuur en dat is waar ze de overstap van Amersfoort naar Zuid Afrika uiteindelijk voor gemaakt hebben.
 

1 opmerking:

 1. Vandaag in de krant.
  Minister van omgevingszaken, Edna Molewa, schijnt legale neushoorn hoorn handel te overwegen.
  Verder, elke 11 uur word momenteel een neushoorn gestroopt met 130 zover dit jaar. Dat wordt dus 780 in 2013 als dat zo door gaat.
  Dus nog niks van verbetering te zien, ondanks mannen die in Kruger rondlopen met AK47's om stropers te vangen.
  Tjeerd de Wit

  BeantwoordenVerwijderen