donderdag 30 mei 2013

Galápagos islands

De wereld is divers. Overal is alles anders, de mensen, de cultuur, de dieren en de natuur. Zuid Amerika is niet gelijk aan Zuid Afrika. Biodiversiteit maakt iedere plaats uniek en bijzonder én daarmee de moeite van het behoud waard.

De Galapagos-eilanden zijn verschillend van elke andere plek op de wereld. Zij hebben een bijzondere betekenis gekregen in de geschiedenis van onze planeetbewoners  door de ontdekkingsreizen van geoloog Charles Darwin.
Juist hier vatte zijn ideeën - over de continue veranderende ontwikkeling van levensvormen - post in de befaamd geworden evolutietheorie.
De eilanden zijn sinds mensenheugenis  tot op heden een geografisch geïsoleerd gebied. Het is een beschermd gebied en   is een unieke kraamkamer van exotische dier- en plantensoorten,&nbsp. Het biedt een spectaculair inkijkje in de wijze waarop de natuur zich zonder enig menselijk ingrijpen handhaaft en zich verder evolueert.


Het bezoek aan de Galápagos eilanden was de afsluiting en tevens een hoogtepunt van onze reis met Wereldcontact Reizen B.V. .
Deze eilandengroep eilanden is wereldwijd bekend vanwegede de zeer bijzondere flora en fauna. Meest bekend bij het grote publiek zijn de reuze-schildpadden.
Juist op dit moment genieten die dieren mijn speciale belangstelling vanwege een bijzonder schildpadden project ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van onze Amersfoortse Dierentuin.
Sinds juni huisvest het dierenpark enkele van deze reuzeschildpadden in een gloednieuw aangepast verblijf, met dank aan de familie Louwman.

Het is wildlife in beste zin van het woord.
Het is een enorme belevenis hier over deze 'onbewoonde' eilanden te mogen struinen.
De natuur gaat er zijn eigen gang zonder de regie van mensenhanden.

Ongestoord rusten duizenden zeeleeuwen op de talloze ongerepte zandstranden, veelal met hun jongen van enkele maanden. We wandelen in een wel heel exotisch decor met op nog geen meter afstand tussen de zeeleeuwen door. Deze blijven onverstoorbaar rustig liggen, vaak slapend met een half oog open en trekken zich niets van ons aan. Ter bescherming van de fauna gelden er wel strenge regels: 'alles met rust laten', 'niets aan raken' en 'de dieren altijd voorrang verlenen'.
Een keer vond een volwassen zeeleeuw-man dat ik iets te dicht langs zijn vrouwen liep. Hij maakte met een fikse blaf duidelijk wie er de baas was, terwijl ik respectvol 5 meter afstand in acht nam.

De zeevogels vormen een apart hoofdstuk.

Albatrossen, de grootste vliegende vogels met een spanwijdte bijna 3 meter, blijven midden op het pad zitten broeden en keuren je geen blik waardig.
Bijzonder zijn de verschillende Jan van Genten soorten. Eye catchers van de eerste orde met hun 'modieuze' blauwe of rode zwemvliezen. Zoals ze, als verliefde paartjes met elkaar omgaan, stelen ze ieders hart. Heel aandoenlijk.
De fregatvogels broeden op hun nest met eieren of jongen op 2 meter afstand van het pad, waar we op lopen. De zwarte mannetjes hebben een enorme dieprode keelzak en een grote zwaluwstaart.

Heel spectaculair zijn ook de duikende pelikanen ( een bruine ondersoort), die zich van 20 meter hoogte als een pijl naar beneden laten vallen om met een vis in de snavel weer boven water te komen.

En dan heb je nog de leguanen, de iguana's, en de talloze zee- en landhagedissen van 10 cm tot een meter lang, in de meest bonte kleuren.
Met een stille, haast mysterieuze blik, bekijken ze je op een afstandje van nauwelijks een meter, zonder dat ze echt op je aanwezigheid lijken te reageren.
Ze loeren wat, rusten, eten en duwen elkaar geluidloos opzij en 'vechten' zonder veel ophef een meningsverschil uit met een Jan van Gent. En dat is dan ook hun enig zichtbare activiteit.

Al met al een weergaloze once-in-a-life-time-experience.

1 opmerking:

  1. Hi there colleagues, its wonderful article on the topic of cultureand fully defined, keep it up all the time.    my page; Half Life 2

    BeantwoordenVerwijderen