zondag 21 oktober 2012

bezoek aan Merloth Park

Het is zondag vandaag en dat is, naar goed Hollandse gebruik, bij uitstek een dag om bij familie, vrienden of bekenden op bezoek te gaan.

Op de heenweg staan, net buiten het Skukuza kamp, verschillende auto's in de berm. De camera's blijken gericht op Zijne Koninklijke Hoogheid zelf, die overstoord het vestrooiing zoekende publiek op zondagmiddag aan zich voorbij laat trekken.


Even buiten het Krugerpark, bij Crocodile Bridge, ligt de township Merloth Park. Sinds juli van dit jaar verblijven Truus en Arend Suurland daar permanent in hun prachtige zelf ontworpen huis.
Truus en Arend zijn vrienden van Marjo uit Amersfoort.
Zij hebben "denkend aan Holland, waar zij brede rivieren traag door eindeloos laagland hebben zien gaan" hun koffers gepakt en Holland verruild voor "Zuid Afrika, waar zij elegant gevlekte en gestreepte hoefdieren door hun rijk beboste voortuin zien galopperen".

Aan het begin van de middag hebben we afgesproken aan de Erdvark Road, waar we door Truus en Arend hartelijk worden verwelkomd met koffie en home- made appeltaart.
Op hun terras, waar soms onverwacht giraffen door wandelen of zebra's voorbij komen, worden we gastvrij onthaald op bobotie, een typisch Zuid Afrikaanse stoofschotel, bereid met gehakt, gebakken ei en rozijnen.
Ondertussen worden we getracteerd op spannende in-the-wild verhalen, want wandelen en eendjes voeren in stadspark Randebroek in Amersfoort - waar weliswaar een reigerkolonie huist - is toch van een andere orde, dan fietsen door Merloth Park waar je net hoort dat een wandelaar is opgeschrikt door een plaatselijke leeuwin, die op niet mis te verstane wijze duidelijk maakt dat ze haar beide pas geboren welpen met een onversneden natuurlijk beschermingsinstinct tot het uiterste zal verdedigen.
Om de verhalen van Truus vanuit de eerste hand te volgen, kijk op: www.sluurman.reismee.nl

Via Crocodile Bridge Gate rijden we terug het park binnen.
Meteen lijken we bijna omsingeld te worden door hele gropen giraffen, zebra's en kudu's. Links en rechts van de weg stappen de dieren door het struikgewas en het inmiddels hoog opgeschoten, groene savannegras.
We passeren Sunset Dam bij Lower Sabie. Op het strand ligt een gigantisch reusachige krokodil in het namiddag zonnetje te rusten. Het monster, dat hier geen natuurlijke vijanden heeft, heerst als een gevreesde, wrede dictator over het meer. Hij is vermoedelijk zijn 100-jarige leeftijd al ruim gepasseerd en ik heb het bange vermoeden dat de overige bewoners van de plas dat niet ieder jaar uitbundig vieren.

Iets verder op spelen pa en ma baviaan, in een aandoenlijk gezinstafereeltje, met hun twee piep jonge kinderbaviaantjes. En dat die twee ongetwijfeld op zullen groeien tot echte 'bavianen' schijnt het ouderpaar niet te deren.


Vanavond slapen we voor de laatste nacht In Skukuza.
En morgen is het ( voorlopig ) onze alleslaatste nacht - in Berg en dal - in het Krugerpark.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten