maandag 8 oktober 2012

Ratel Plan bird hide


In het huishouden van onze hut op het kamp hebben we - in goed onderling overleg - een broederlijke taakverdeling ontworpen.
Marjo kookt en ik blog. Wat kan het leven toch simpel zijn.

Voor iedere hut van de rondeel staat, naar Zuid Afrikaanse gewoonte, standaard een 'braai', een BBQ.
Om onze ecologische voetafdruk zo minimaal mogelijk te maken, wordt ons vlees op de braai van welwillend medewerkende buren geroosterd.
Marjo is daar heel handig in; hij maakt een praatje met de buren en even later liggen de sukadelapjes of de braadworst boven het houtskool vuurtje van de buren te sudderen - eigenlijk een soort 'braai-pooling' dus.
Hij kookt - overigens vrij verdienstelijk - een eenvoudige doch voedzame maaltijd.

Zo overleven wij, in pais en vree, op de Zuid Afrikaanse savanne en kan iedereen, naar eigen goeddunken, ons op het wereld wijde web volgen.

Vanmorgen op weg naar Ratel Pan bird hide ( een in de bush beschermde en verborgen opgestelde  plaats van waaruit je vogels en andere dieren kunt observeren en fotgraferen, zonder dat ze gestoord worden in hun natuurlijk gedrag ) schoten er twee honingdassen door het hoge gele gras. Voor mij zijn honingdassen voor eeuwig verbonden met de nachtelijke ontmoeting in onze keuken.
De natuur in deze regio toont zich tijdens onze tocht tamelijk 'leeg'  - met weinig wildlife - en sober met grote droge en schrale vlakten.



Wel valt ons een groepje fraai gekleurde parelhoenders op, in uitstekende conditie.

Voor Gerard Kaal hierbij een zichtbaar bewijs dat wij wel degelijk ook op onze gevederde vrienden letten.





 

Het is voor een bird-hide een ongeschreven wet om stil te gaan zitten kijken of fotograferen.
Over het algemeen houdt iedereen zich daar aan.
Mens zowel als dier worden dan niet verstoord c.q. gestoord.

Een hide is een ideale plek om alles wat voorbij komt rustig op je gemak te gaan zitten bekijken.



Er is daar vaak van alles te beleven.
Zeker in een droge periode, waarin regen lang op zich laat wachten, is er veel drink-activiteit. Er kan zo maar een olifant langs komen, of een hele groep van 40 tot 60 exemplaren. Waterbuffels, zebra's, giraffen, alles komt dan, meestal vlak voor zonsondergang, bij elkaar. Aan de rand van een groot meer, waar plaats genoeg is, lopen de verschillende soorten elkaar niet in de weg en verloopt  het grote drank-gelag zeer orderlijk.
Olifanten maken daarbij het nog meeste spectakel met hun bad- en spuitpartijen met hun slurven. Ook plassen en poepen ze ongegeneerd in het water, zonder dat daar bezwaar tegen gemaakt wordt door de andere dieren.
Wat zijn die 'wilde' dieren toch verdraagzaam............

Dat was het voor vandaag,
groet en tot morgen. HH



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten