vrijdag 12 oktober 2012

De Baobab

Bij de ingang van het Mopani kamp staat een monumentale, karakteristiek Afrikaans boom. De Baobab. Met zijn gezwollen, tonvormige stam, grillige bast en takken, die in een korte kruin wispelturige uiteen lopen, heeft hij een enigszins wanstaltig voorkomen.
Hij komt vooral voor in de lager gelegen, droge bushvelden en overleeft daar met gemak de verzengende hitte van de Afrikaanse zomers.
De omvang - dit exemplaar meet ongeveer 12 meter in de omtrek - is even enorm als het praktische nut van de boom. Hij biedt bescherming aan talloze diersoorten door zijn schaduw en voorziet in hun levensonderhoud door water en voedsel.
Momenteel broedt er in deze Mopani baobab een barn-uil ( kerk-uil ).



De baobab speelt zowel in het culturele als economische leven van de Afrikaan een belangrijke rol.
Van zijn vezels worden matten en andere huishoudelijke producten geweven. De bast levert medicijnen. Volgens de overlevering vrijwaart het drinken van het sap, waarin de zaden van een baobab geweekt zijn, je van een krokodillen aanval, maar wanneer je een bloem van de boom steelt wordt je door een leeuw opgegeten.
Het groene jonge blad staat als plaatsvervangende groente op het menu. Ook de zaden zijn eetbaar en kunnen vermalen worden tot surrogaat koffiepoeder. Van de bloesem wordt lijm geproduceerd.

De holle stam van levende bomen doet onder meer dienst als voorraadkamer voor de plaatselijke bevolking, soms huist men er zelfs in. Voorvluchtigen gebruiken een holle boom als schuilplaats.
Overal in Afrika is het een gewoonte om er religieuze bijeenkomsten in of bij te gehouden. Ook worden er overledenen in begraven of gevangenen in opgesloten.
In Gravelotte, een noordelijke provincie van Zuid Afrika, huist er een pub in een baobab, een café voor dorstige goudzoekers.

Baobabs behoren tot de oudst voorkomende levensvormen op aarde. Hun oorsprong gaat terug tot op 3.000 jaar geleden. De enige natuurlijke vijand ervan is de olifant. Met name in reservaten kan de olifanten populatie zo uitgroeien, dat zij een bedreiging vormen voor de vegetatie, waaronder de baobab.


Ondertussen heerst er in huize 94 al enkele dagen een hevige machtsstrijd tussen Marjo en de plaatselijke eekhoorn. Laten we hem voor het gemak Knabbel noemen.
Een paar dagen geleden troffen we in het keukenkastje onze advocado's aangevreten aan. Knabbel bleek een voorkeur te hebben voor twee van de rijpste exemplaren, die we juist voor die dag als voorgerecht wilden klaarmaken.
Vanaf dat moment bond Marjo de strijd aan met de brutale rakker. Nu bleek Knabbel niet alleen brutaal, maar ook nog super intelligent.
Marjo zette de eerste aanval in met een ingenieus gebouwde constructie, waarbij door middel van een schuimspaan het deurtje van het betreffende keukenkastje hermetisch werd afgesloten.
Hij ging met een voldaan gevoel naar bed.
Even zo goed bleken de advocado's de volgende ochtend vrolijk aangevreten. Kennelijk had Knabbel zich via een aangrenzend deurtje toegang weten te verschaffen tot zijn verboden proviand.

plaats van delict - huisje 94 - Mopani kamp - 12 oktober 2012

Er moest dus serieuzer ingegrepen worden. En Marjo bepeinzde een nieuw plan. De strijd nam nu guerrilla-achtige vormen aan. Naast de schuimspaan constructie werd er een heuse boobytrap opgesteld achter het tweede deurtje.
Wanneer Knabbel opnieuw de euvele moed zou hebben om zich wederrechtelijk ons voedsel toe te eigenen, dan zou hij onverhouds getracteerd worden op een ( verhoudingsgewijs ) enorme snijplank, die met een ( in zijn oren ) donderend geraas naar beneden zou komen.
Dat zou Knappel leren, dacht Marjo, die zonder problemen de eerste de beste Afrikaanse bul, met de stuipen op het lijf, onverschrokken terug de bush in jaagt.
A fin, we legden ons weer tevreden te ruste.
Knabbel bleek de volgende morgen dus écht slim.
Listig had Knabbel de boobytrap gemeden en had hij zich ongegeneerd te goed gedaan aan de bananen, die in het kastje onder het aanrecht lagen, en daar had Marjo, de onverschrokken olifantentemmer, in al zijn wijsheid nou net weer niet aan gedacht.

Knabbel, het meester-brein
 
Tot zo ver is de stand 3 tegen 1 in het voordeel van Knabbel.
Ik houd u op de hoogte over het verloop van de stijd.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten