maandag 15 oktober 2012

de Tsendze loop

De rivier de Tsendze heeft zijn bron en bovenloop in een gebied midden in het Krugerpark westelijk gelegen tussen kamp Shingwedzi en kamp Mopani. Ter hoogte van Mopani vloeit de Tsendze samen met de Shongololo rivier. Net ten noorden van kamp Letaba stromen beide rivieren samen met de Letaba rivier en vormen ze gezamenlijk de watervoorziening van het zuidelijke deel van het park.

Vandaag volgen we 30 kilometer lang de Tsendze loop. In totaal met de route terug een rit van 60 kilometer. Het water staat nog steeds laag. We zien hier en daar, beneden ons, sporadisch wat poeltjes en plassen door de rivier achter gelaten in de diep ingeslepen bedding.
De kaalgeslagen hoge oevers met scheefhangende, ontwortelde bomen op de hellingen zijn het zichtbare resultaat van de overstromingen aan het begin van dit jaar.
In de 3e week van januari hebben de enorme stortregens flink huisgehouden in het Krugerpark en behoorlijk wat schade achter gelaten. Dit gedeelte van het park heeft vooral een zanderige bodem, waardoor de waterschade zich ernstiger laat aanzien dan waar de bodem rotsachtig is.

Veel ervan is al weer hersteld, een enkele brug railing wacht nog op reparatie.

 

De lente, met z'n milde regenbuien, zet langzaam maar zeker het park in het groen. Het gras van de savanne komt op en de bomen lopen uit. Daarmee verdwijnt ook veel wildlife uit het zicht. Ander wildlife, daarentegen, komt te voorschijn. Hagedissen van verschillend formaat, in de meest fantastische kleuren, en slangen ontwaken uit hun winterslaap en kruipen uit hun holen om zich te koesteren in het voorjaarszonnetje.
Ook de miljoenpoot - een Afrikaanse variant van de Europese duizendpoot - scharrelt weer rond. Daarvoor is het wel oppassen geblazen. Het beestje, een pink groot, heeft cyancali in zijn achterlijf. 

Aan het eind van de gravelroad langs de Tsendze komen we op een kruising met de asfaltweg bij Malopenyana.  
Daar is een kleine poel met een plasje water en een aangelegde drinkplaats waar juist een grote groep buffels hun dorst aan het lessen is.

Ze trekken atijd in grote kuddes gezamelijk op.
Herkauwend en drinkend rusten ze hier wat uit van hun trektochten door de bush.Terug in het huis te Mopani treffen we de keukenkastjes nog steeds hermetisch afgesloten aan. Schuimspaan, boobytrap en stoel, die allemaal in stelling zijn gebracht tegen Knabbel, blijken afdoende. Knabbel zoekt nu kennelijk zijn leeftocht weer in de bush . Hij heeft de aftocht geblazen en ons met de advocado's gelaten.
De stand is 3 tegen 3 en Marjo kan, met opgeheven hoofd, de stijdbijl begraven.

Vanavond logeren we vanaf 6 uur tot morgenvroeg 8 uur in de Shipandane-sleep-over-hide.
Mondvoorraad, olielampjes, zaklantaarn en een extra deken voor de nacht liggen klaar.
Ook wij zijn er klaar voor. We zijn benieuwd hoe en vooral ook óf we dit avontuur overleven.

Maakt u zich tot zolang geen zorgen over de krokodillen, nijlpaarden en mogelijke leeuwen, die ons tijdens dit nachtelijke avontuur omringen, Marjo is uiteindelijk ook Knabbel, de eekhoorn, te slim af geweest.

Morgen weten we meer...,
dan reizen we - naar verwachting - naar Punda Maria, in het uiterste noorden van het Krugerpark.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten