vrijdag 19 oktober 2012

under the African sky

De zon ging gisteren indrukwekkend onder. Fantastische wolkenformaties werden in een roodachtige gloed gezet.Marjo heeft tot diep in de nacht in de hide gezeten, waar zich aan de drinkplaats onwaarschijnlijke taferelen afspeelden. Een dorstige buffel werd aan de poel verrast door een even dorstige leeuw.  Mister Buffalo, een rasechte vegetarier, dulde echter geen vleeseter naast hem bij de waterput. Met enkele niet mis te verstane uitvallen diende de koning van de jungle onverwijld het veld te ruimen. Het waren letterlijk 'niet te filmen' taferelen, want het was er ondanks de verlichting, die aangelegd is aan de poel, aarde donker. Het is net nieuwe maan geweest.

De sterrenconstellatie, het zuiderkruis, wat alleen op het zuidelijk halfrond voorkomt en waar onze voorvaderen in vervlogen tijden op zee mee navigeerden was duidelijk zichtbaar aan het van sterren schitterende inktzwarte firmament. Met behulp van het thuisfront was het zuiderkruis localiseren, de lange poot wijst naar het zuiden. ( Met dank aan Ankie Rijnen uit Breda - sterrenank -, een collega fysiotherapeut en astronome in haar vrije tijd ).

s' Nachts is - zeker in Punda Maria - de natuur vol avontuur.
In sprookjesverhalen komen rond middernacht elfjes tot leven. Ook de werkelijkheid heeft overigens in het donker haar magische kant, met vuurvliegjes en waterlelies, die na zonsondergang openbloeien.
De nacht biedt echter ook Jan Rap en zijn maat een donkere dekmantel voor duistere praktijken, die het daglicht niet kunnen verdragen. Zelfs het Krugerpark ontkomt niet aan geboefte en rapaille, dat momenteel op zoek is naar een - vrede op aarde - extra Kerstbonus. Voor goed en geld verkopen gewetenloze lieden hun ziel en zaligheid. Wanneer het daarbij zou blijven, zou dat alleen voor hun eigen rekening komen, maar in het Kruger zijn de neushoorns het slachtoffer.

Nog steeds wordt in het Kruger dagelijks een neushoorn het slachtoffer van medogenloze stropers. Een kilo neushoornpoeder brengt op de zwarte markt 65.000 euro op.  Per hoorn van 5 of 6 kilo komt dat neer op zo'n 350.000 euro. De afzetmarkt is vooral Azië. In Aziatische landen kent men aan het poeder van de neushoorn-hoorn magische krachten toe en wordt het gebruikt als potentie verhogende middelen voor zwak potente mannen en als nep-medicijn tegen kanker en aids. Zo worden op die louche markt niet alleen nietsvermoedende patiënten bedrogen en misleid, maar worden ook unieke en onvervangbare schakels in de kwetsbare natuur - onomkeerbaar - met uitsterven bedreigd.
We spreken hier met enkele leden van het rangersteam, dat zich dag en nacht inzet tegen stropers.
Onaflatend zetten zij zich in voor het behoud van deze bijzondere dieren. Juist nu treffen zij hun voorbereidingen; over 28 dagen is het volle maan en op maanverlichte nachten pleegt het gespuis toe te slaan. Om hun Kerstinkopen te financieren, schieten zij, op afstand, met verdovingsgeweren bewustzijnsverlagende middelen in de dieren, die daardoor minder alert kunnen vluchten, wanneer het geboefte bij nacht met een helicopter terug komen om ze te doden en hun de hoorn af te zagen.
Kennelijk ontvangen niet alleen mensen van goede wil een Kerstbonus.


Ook overdag spelen zich - op een heel wat onschuldiger nivo - ook onrustbarende taferen af. Omdat ik niet meer tot diep in de nacht wil zitten blokken - in verband met vleermuizen en honingdassen - zit ik nu overdag, wanneer het kamp stil en verlaten is, rustig in de gemeenschappelijke keuken ( een fantastisch open lucht kantoor ) aan de blog te werken. Dat is recht tegenover ons huisje nummer 8. Nietsvermoedend laat ik de deur van het huisje openstaan en op het terrastafeltje staat een enorme doos met gemberkoeken van Marjo, waarmee met gemak een paar klasjes van de basischool zoet gehouden kunnen worden.
A fin, die waren snel verdeeld onder een bende brutale meerkatten. Nu bleef mijn pakje met met droge kaakjes onaangeroerd, dus ik ben benieuwd hoe onze dierenvriend zal reageren, bij thuiskomst.
Morgen vertrekken we we naar Skukuza. Om daar vóór zes aan te komen, willen we het kamphek niet gesloten aantreffen, moeten we om acht uur achter het stuur zitten.

Als afscheid nog een mooi plaatje van de drinkplaats bij de hide van Punda Maria, die wordt met 40 graden in de schaduw, momenteel druk bezocht door grote groepen buffels, verschillende soorten antilopen, vogels, een wrattenzwijn en een enkele olifant.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten