maandag 31 januari 2011

Een zwarte neushoorn ten afscheid

De blog komt vandaag - real time! - rechtstreeks van O R Tambo airport, Johannesburg. Het klinkt bijna 'professioneel' merk ik, nu ik dit nalees.
Cairo is aangekondigd als tussenstop en als locatie om nog een laatste aflevering van de blog te schrijven.
We waren het Krugerpark nog niet uit of er komt een bericht van Yvonne, moeder van Femke, dat er zich op het vliegveld van Cairo taferelen afspelen, waarbij vanwege onlusten zelfs geschoten schijnt te worden.
Dat is pas echt onrustbarend!

Tegelijkertijd ontwaart Marjo, wanneer we op het punt staan het Kruger park uit te rijden, een zwarte neushoorn langs de weg. Dat is de eerste keer in 15 jaar dat hij in het Krugerpark een zwarte neushoorn ziet! Dit is dus ook hééeéél heftig en uitermate bijzonder. Deze dieren zijn zeer zeldzaam, daarbij zijn ze ook nog erg schuw en kunnen ze gevaarlijk agressief zijn. Zij laten zich normaal gesproken al helemaal niet langs de asfaltweg zien! Alsof Gods Onzichtbare Hand Marjo met een royaal gebaar wil belonen voor zijn onaflatende moeite ons een onvergetelijke vakantie te bezorgen. Zijn liefde voor de Afrikaanse natuur wordt beloond. Marjo's vreugde staat op het punt over te gaan in een lichte vorm van extase. Hij valt in ademloze verwondering stil bij zoveel natuurschoon. Een in de haast gemaakt filmpje is te zien, wanneer je hier klikt op YouTube.

Het telefoontje van Yvonne dwingt ons weer met beide voeten op de savanne!
De foto's en de filmpjes zijn geschoten en daar krijgen we later wel weer tijd voor. Nog 500 meter en we rijden met enige weemoed de Krugertuin uit.

Nu we ons niet meer zo welkom voelen op Cairo dient er een ander plan te worden getrokken. Femke gaat flink met haar GSM aan de slag. Reisbureau Nederland en inlichtingendienst Egypt-air worden ingeschakeld om een overboeking te regelen naar KLM. Er is laat in de avond - begin van de nacht - een rechtstreekse vlucht naar Amsterdam - kunnen we daar op ingechecked worden?! Femke ontpopt zich als een bekwame en zeer efficiënte trouble shooter bij verstoorde intercontinentale vliegverbindingen. We krijgen te horen dat we overgeboekt zijn. Cool! Zomaar eventjes onderweg geregeld! We wilden ook niet het risico lopen dat we, aangekomen op O R Tambo, te horen zouden krijgen dat de KLM vlucht volgeboekt zou zijn en of we dan maar op de airport zouden willen overnachten?!

So far, so good.

Het eerste contact met de 'beschaafde' wereld is dat er geschoten wordt op Cairo International Airport. Dat is voor ons, uit de ongerepte wildernis, wel weer even 'acclimatiseren'. Nu weet ik niet of het wel goed is om aan dergelijke situaties te 'wennen' of gewend te raken. De jarenlange onderdrukking en uitbuiting van de onontwikkelde Egyptische bevolking door het Moubarak-regime rechtvaardigt een revolte. De vraag is of er snel een rechtvaardiger en democratische systeem voor in de plaats kan komen. Feitelijk laten we in het Kruger park ook een 'harde' wereld achter ons. Maar de wereld van de natuur volgt toch 'sportievere' wetten, meen ik, en dieren kunnen hun doen en laten niet moreel overzien of beoordelen.

We zullen in ieder geval die wereld gaan missen: de dagelijkse aanblik van al het wild in de vrije natuur, de geluiden, de geuren, het heerlijke klimaat en de schitterende vergezichten.
Maar misschien gaan jullie ook de dagelijkse blogafleveringen missen?
Wij zullen vast en zeker het geknor in het struikgewas missen, de fraaie vogels, de brutale apen, de varaan en de pofadder in onze voortuin van Skukuza restcamp. We zullen de vleermuizen in de slaapkamers missen en de hartelijke Afrikaanse mensen, die zo vol van eigen waardigheid behulpzaam kunnen zijn.
We laten het voorlopig? achter ons.
Maar het is - met onze afwezigheid - niet verdwenen!
Er ligt nog een fantastische wereld aan ongeschonden natuur op onze aarde. Er ligt nog zoveel klaar om van te genieten en van te leren.
En volgens mijn bescheiden mening liggen er, op allerlei terreinen, ook nog tallloze ONGEBAANDE PADEN klaar om ( behoedzaam ) betreden te worden.

P.s.
Foto's behorende bij deze laatste blog (van de exotische zwarte neushoorn) worden zo spoedig mogelijk nagezonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten