woensdag 12 januari 2011

Tiende dag: Mr. Croco jaagt op zalm in de Tsendze rivier

Vlak buiten het Mopanikamp op weg naar Mooiplaas stroomt de Tsendze rivier. Daarin ligt een betonnen dammetje om de waterloop te reguleren in drogere tijden en om zo de linker en de rechterover met elkaar te verbinden zodat een overtocht voor het autoverkeer mogelijk is. Het is geen boogverbinding, om het natuurlijk landschappelijke niet te verstoren. De weg loopt er vlak en horizontaal overheen.
Door de hevige regelval van de laatste paar dagen in het hoger gelegen deel van het park stroomt het rivierwater over het dammetje heen en zo doende dus ook over de weg.
In dat laagje van ongeveer 10 cm. water spartelen de zalmen om hun tocht stroomopwaarts voort te kunnen zetten.
En uitgerekend daar ligt nu ligt een sluwe en vraatzuchtige krokodil op de loer! Mister Croco ziet er brood in om wreed in te grijpen in de de idylle van de nietsvermoedende zalmen. Een stevige knaap van ongeveer 30 jaar en meer dan 3 meter lang. Moddervet, als die al is, ligt hij lui te wachten tot de hartige hapjes vrolijk over de hindernis heen spartelen. Wanneer een flinke zalm in de buurt van zijn glinsterende, imposante rij tanden spartelt dan klapt hij zijn bek open en is het visje de pineut.
Het motto is hier: Eet of wordt gegeten!
Je kunt deelnemen aan dit schouwspel door hier op YouTube te klikken.
Met deze lunch-techniek van Mr. Croco komt tevens ook het ( overigens geringe verkeer ) over de dam tot stilstand. Filevorming in het Krugerpark!
Vanwege het schitterende ( wrede ) schouwspel maakt niemand bezwaar tegen het oponthoud - behalve misschien iemand, die om culinaire reden ook gek is op zalm en deze versnapering verschalkt ziet worden door Mr. Croco. Een nijlkrokodil, die wel 5 meter kan worden met een gewicht van duizend kilo, een flinke zalm van 8 pond zien veslinden in de vrije natuur is een behoorlijk 'geweld'ig spektakel.

Even na de middag rijden we nog een keer het kamp uit voor een kort tourtje - Marjo is hier niet te stoppen - en voor we goed en wel de poort uit zijn zien we 4 wagens langs de weg staan. Op het asfalt wandelen geheel ontspannen en op hun gemak 'de heren van de wildernis', 2 koningen van de jungle. Drie volwassen leeuwen in een schitterende conditie en geweldig bos manen domineren het beeld! Mijn associatie met een circusact is hier volledig misplaatst. Het is imponerend! Kan de natuurlijke, vrije en wilde situatie van dieren zich nog fraaier presenteren? De dieren flaneren alsof ze de jungle in hun zak hebben - en in feite is dat natuurlijk ook zo.............Je kunt het zien door hier op YouTube te klikken.

1 opmerking:

  1. Zag vorig jaar in een Duitse dierentuin (Wuppertal meen ik) een leeuw van héél dicht bij, mét manen, achter glas. Hij gromde vervaarlijk. Kleinkinderen erbij, in stille verbazing / verwondering / angstigheid over zoveel grootsheid van dichtbij.
    Maar een leeuw in Kruger is natuurlijk een ander verhaal ...
    Francine.

    BeantwoordenVerwijderen