zaterdag 29 januari 2011

Zevenentwintigste dag: Skukuza Golfbaan

Vanmiddag heb ik me laten droppen op de Skukuza Golfclub. Een 9-holes baan in de wildernis. Er is daar geen omheining, dus alle dieren lopen vrijelijk in en uit. In de lobby hangt een foto van een leeuw op hole 8 en een van een panter, die langs de green wandelt. Ik besluit een kijkje te gaan nemen.
Het is rustig, er is zelfs geen (golf)bal te zien. Nog afgezien van de enorme temperaturen heeft een wandeling hier een totaal andere impact dan een wandelingetje over de Oosterhoutse golfbaan.
Er ruist hier ook weer heel wat in het struikgewas, waarbij het geknor tot in de wijde omtrek te horen is. Ik tel direct al 8 nijlpaarden op een afstand van 10 á 15 meter. Niet vluchten! Dat wekt argwaan, herinner ik me van de bushwalk.
Op het terras scharrelen pa en ma Pumba, met een dartel kotertje. Ze dribbelen koket over het gras tussen de plastic terrasstoelen.
Voor een gefilmd overzicht van de golfbaan, met dieren incluis, kun je hier klikken op youTube.

Buiten de auto heb je meer bewegingsvrijheid, dat is een wereld van verschil. Te voet ben je dichter bij de natuur, waarbij ik me realiseer dat je vanwege je kwetsbaarheid alerter dient te zijn. De regels voor padvinders-in-de-bush dien je dan ook strikt na te leven. Het is daarmee wel een avontuurlijker wild-ervaring.

De ligging van de golfbaan biedt de aanblik van een ansichtkaart. Een enorme natuurlijke waterplas in een glooiend groen landschap onder een licht bewolkte, stralend blauwe lucht.
Wanneer je je 'verloren' bal niet in de rough hoeft te gaan zoeken, is er niets aan de hand, ondanks het bordje: Be carefull, dangerous animals.
Een beetje sportieve golfer laat zijn gemoedsrust natuurlijk niet verstoren of zich afschrikken door het bordje 'beware of crocodiles' aan de waterkant en 'beware of lions' aan het begin van de baan. Aan de rand van de baan kon ik nog een opname van een bonte specht maken, om die te zien kun je hier klikken op YouTube.

In de lobby speelt Amazula tegen Celtic op een wide-screen. Niemand kijkt want er is verder niemand. Het is 1 - 0 voor Amazula na 58 speelminuten, zo heb je hier nog contact met de 'buitenwereld'.

Marjo, Fred en Femke komen opnieuw terug met tientallen foto's. Steeds weer bijzondere plaatjes. Deze keer ook van een grote groep bavianen, die in de rivier aan het badderen zijn en van zandplaat naar zandplaat overspringen.

1 opmerking:

 1. Hallo Henny,
  Wat leuk om over jullie avonturen te lezen.
  Via Marjo's column bij DPA, ben ik je blog gaan lezen, met heel veel plezier. En ook de foto's zijn fantastisch mooi.
  Je hebt het hier over de Oosterhoutse golfbaan, die in Noord Brabant? Zou wel heel toevallig zijn, aangezien ik in Oosterhout woon.
  Nog heel veel plezier en doe de groeten aan Marjo.

  Groetjes van
  Myriam ( van de Omadag, dan weet Marjo genoeg:)

  BeantwoordenVerwijderen