maandag 24 januari 2011

Tweeëntwintigste dag: please to meet you, my name is Flora

Zo hier op een afstand van Nederland, bezien vanuit het goed georganiseerde Krugerpark kan de multi-culti samenleving in Nederland soms behoorlijk complex zijn met af en toe zeer primitieve en wilde(riaanse) taferelen.

Kwa-Zulu echtpaar uit Natal
Maar ook Zuid Afrika heeft multicultureel een erg roerig verleden achter de rug. Oorspronkelijk is deze natie gegrondvest op een stammencultuur van onder meer de Thembu en de Nguni, waar de Xhosa stam deel van uitmaakt. De Zulu cultuur is de noordelijke tak, de Zwazi de zuidelijke tak van de Nguni. Deze koninkrijken met een grote hofhouding en uitgebreide administratie beslaan enorm uitgestrekte grondgebieden, waar grote bevolgingsgroepen leven. Iedere stam heeft daarbij een volstrekt eigen taal, die totaal verschilt van de andere 'stamtalen', welke allemaal met een melodieus, zacht en sonoor stemgeluid gesproken worden.


Naast het Xhosa ( isiXhosa )en het Sotho ( Sesotho ) worden er nog 9 andere officieel erkende talen in Zuid Afrika gesproken. Deze oorspronkelijke samenlevingen hebben in de loop van de tijd aan overlevingskracht ingeboet. Hier en daar worden deze culturen om nostalgische en vooral ook economische redenen voor de touristen kunstmatig in standgehouden. Zeevarende Hollanders, Portugezen, Grieken en Engelsen gingen, gelokt door fantastische verhalen, in de achttiende eeuw als fortuinzoekers op jacht naar goud, ivoor, koper, ijzer, exotische dieren en andere handelswaar. Langzaam maar zeker werden de gebieden gekoloniseerd waarbij de bevolking door de koloniale machten gedomineerd werd, uitgebuit en gediscrimineerd.
Nu pas in de twintigste eeuw heeft de oorspronkelijke inmiddels geëmancipeerde, Afrikaanse bevolking, na veel strijd en bloedvergieten haar rechten teruggewonnen. Vooral door toedoen van het African National Congres ( ANC ). Nelson Mandela werd in 1994 de eerste democratisch gekozen president van Zuid Afrika.

De mensen, die wij nu hier ontmoeten, zijn bijzonder vriendelijk en hulpvaardig, bescheiden, hartelijk en enigszins gereserveerd tegelijk. Zonder uitzondering hebben ze een opgewekte natuur en zijn ze vriendelijk van aard. Degenen, die wij ontmoeten, maken weliswaar deel uit van een selecte groep van de locale bevolking; ze hebben de sollicitatie procedure van het Krugerpark doorlopen. Alleen al omdat ze een baan hebben hebben ze een vaste en gewaarborgde bron van inkomsten.

Vanmorgen ontmoette ik de mooie Babongile aan de receptiebalie. Babongile is Zulu voor 'thank you - dank je wel'. Die naam was haar gegeven door haar ouders omdat ze blij waren met de geboorte van een dochter, nadat ze eerst een zoon hadden gekregen. We hebben aardige Afrikaanse medewerkers van het Krugerpark met mooie namen ontmoet. 'Gracious', 'Excellent' en 'Abel' staat er dan op het identiteitskaartje van hun uniform. 'Abel' is de eerste zoon van Adam en Eva die door zijn jaloerse broer Kaïn vermoord werd, maar ' able' - in 't Engels - betekent 'in-staat-tot'.

What's in a name?
Die Afrikaanse namen en vooral de betekenis ervan vind ik erg boeiend.

Erg bevestigend lijkt het mij voor het kind, wanneer de moeder of de vader direct bij de geboorte van zoon of dochter, uitroept: 'You are Gracious', je bent Bekoorlijk! of 'You are excellent' je bent Uitstekend!' of 'You are Abel' 'je bent Capabel!' Een geschenk voor de rest van het soms harde leven, lijkt me. Zeker voor kinderen, die achtergesteld zijn door opleiding, armoede of sociale afkomst.
Het lijkt me sociaal versterkend - als je er tenminste niet mee geplaagd wordt op school of in de buurt en dan nog, kan het je trainen in weerbaar zijn - wanneer je je in een eerste ontmoeting respectvol kunt voorstellen met: 'Ik ben Bekoorlijk' 'ik ben Uitstekend of 'ik ben Capabel'.

Zoals Flora zich voorstelde met 'I am Flora' 'Ik ben een bloem!' Mooi, toch?

1 opmerking:

  1. Hi allemaal, wat heerlijk om steeds de verhalen en vooral de foto's, en niet te vergeten de filmpjes, te lezen/zien!!! Het is echt allemaal een boek waard als jullie weer thuis zijn!Fijne avond en blijf genieten!! Liefs van Karin.

    BeantwoordenVerwijderen